Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

HRVATSKI TURIZAM U IZOLACIJI I Velika Britanija danas nas stavlja na crvenu listu?

turisti-plaza-istra

The Telegraph i Guardian tvrde da će britanska Vlada danas staviti Hrvatsku na crvenu listu. Tako se, eto, London pridružuje Rimu, Beču i Ljubljani. Britanski mediji navode kako je neposredan povod za ovu odluku Vlade Borisa Johnsona prekjučerašnja brojka od 199 novozaraženih u Hrvatskoj (jučerašnjih 219 sigurno nam nije pomoglo) dok je dublji razlog u tome što se niz britanskih turista iz Hrvatske vratio s koronom.

Britanska je Vlada prije nekoliko tjedana na crvenu listu stavila Španjolsku nakon što je u toj zemlji epidemija ponovo eskalirala. U Hrvatskoj trenutno boravi dvadesetak tisuća britanskih turista: oni su gotovo isključivo avionski gosti. Hrvatski turizam tako poslije uspješnih 45 dana, u kolovozu dok je još trebala trajati puna sezona, pada u sve veću izolaciju. Što je nažalost logično.

Naše se vlasti mogu žestoko truditi uvjeriti građane kako stanje u zemlji nije dramatično, no ako iz corona-free destinacije u dva mjeseca postanete deseta najzaraženija zemlja u Europi, stanje jest dramatično. Posebno je neinteligentno kad predstavnici vlasti govore da su očekivali veliki rast zaraženih zbog turizma, jer je, eto, u Hrvatskoj početkom kolovoza boravilo oko 800 tisuća turista. Taj je argument lako pobiti činjenicom da je uvjerljivo najmanje zaraženih u dvije regije s najviše turista, u Istri i na Kvarneru. 

Odgovoran i dobro organiziran turizam očigledno ne izaziva eskalaciju epidemije. S druge strane, turistička izolacija u koju tonemo pokazuje da turizam i korona nikako ne mogu zajedno. Hrvatska je Vlada, nažalost, opet mislila suprotno.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.