Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U tijeku je prvo pandemijsko ocjenjivanje na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Evo kako to izgleda

dwwa-2020-g

Najutjecajnije svjetsko ocjenjivanje vina, Decanterove Svjetske vinske nagrade, ove se godine u svom 17. izdanju prvi put odvija pod posebnim mjerama. Razlog je, naravno, pandemija Covida-19. Decanter je u veljači bio produljio rok za prijave vina i značajno produljio ocjenjivanje, zbog sigurnosnih mjera koje onemogućuju uobičajeni rad sudačkih panela. 

Umjesto pet dana u nekom od velikih londonskih sajamskih prostora, suci se od 1. kolovoza tijekom 28 dana okupljaju na tri kata Decanterove redakcije na Canary Warfu. Ove godine 117 sudaca, među kojima je i 37 Masters of Wine i devet Master Sommeliera, ocjenjuju 16.537 vina iz 56 zemalja. Kušanje vina u pravilu je konverzacijska stvar. Dijele se dojmovi, polemizira se. Odatle i izreka “kad piješ u društvu svi ste connoiseuri, kad piješ sam samo si pijanac.” Pandemija Covida-19 izbacila je iz igre jedan od najvažnijih fenomena vinske industrije – kolektivna kušanja, od sajmova i festivala do stručnih ocjenjivanja i natjecanja. Kao organizator najjačeg vinskog ocjenjivanja, Decanter se ove godina našao pred velikim izazovom. Kako organizirati profesionalno i objektivno suđenje u uvjetima koji onemogućuju neke od njegovih glavnih pretpostavki.

“Počelo je kao šala, zezali smo se da ćemo ove godine zbog korone ocjenjivanje morati održati u našoj zgradi, ali na kraju se to pokazalo najboljom odlukom koju smo mogli donijeti. Tri prazna uredska prostora u našoj zgradi omogućuju fleksibilnost i dovoljno prostora i vremena da petodnevno ocjenjivanje rastegnemo na punih mjesec dana,” komentirala je Decanterova direktorica za nagrade i evente Victoria Stanage, “Zbog open plan ureda suci mogu komunicirati na sigurnoj udaljenosti, a dulje ocjenjivanje olakšalo nam je organizaciju termina za sto sudaca iz Velike Britanije.” 

Vina koja dobiju zlatnu medalju idu na novo kušanje u zadnjem tjednu ocjenjivanja, a vina iz te skupine koju predsjedavajući suci i glavni regionalni suci ocijene najbolje dobit će platinaste medalje. Vina s platinastimmedaljama idu na još jedno kušanje u konkurenciji za glavnu nagradu Best in Show koja se dodjeljuje apsolutnim pobjednicima Decanterovih Svjestkih vinskih nagrada. Jedino hrvatsko vino koje je dobilo tu čast bio je tada još vrlo mladi Veraldin refošk Istrian iz 2015, koji je platinu i Best in Show dobi na Decanterovu ocjenjivanju 2016.    

Svim sucima koji dolaze na panele u Decanterovu redakciju na ulazu se mjeri temperatura, termini ocjenjivanja određeni su tako da suci mogu izbjeći gradsku gužvu i gužvu na ulazu u zgradu, pločice s imenima koje nose na reverima vibriraju kad se drugom sucu približe na manje od metra, dezinficijensi su po svima, a zone za kušanje vina izolirane. “Prilagoditi najveće svjetsko natjecanje nekonvencionalnom prostoru pod nejasnim i promjenjivim pandemijskim okolnostima definitivno je izazov, ali ovo nam iskustvo daje nadu da bi naša industrija mogla brzo ponovno stati na noge,” izjavila je Stanage. 

U svibnju kad se još ništa nije znalo, Jancis Robinson pisala je o stotinama tisuća boca koje su se gomilale u skladištima Decanterova partnera zaduženog za čuvanje uzoraka. Tada se vjerovalo da ocjenjivanja neće biti do kraja godine, i nitko nije znao gdje će smjestiti stotinjak tisuća boca koje su stigle u London. Sada imaju novi problem, gdje u redakciji Decantera staviti vina za ocjenjivanje. Vina donose prema rasporedu ocjenjivanja i raspoređuju na katovima tri do četiri puta tjedno s više od 6300 po dostavi. 

Na pola ocjenjivanja, tvrde organizatori DWWA, sve se odvija besprijekorno. “Društvena strana ocjenjivanja je malo tužnija nego inače,” rekao je jedan do glavnih sudaca Andrew Jefford, “ali što se suđenja tiče gotovo da je i bolje nego inače jer se lakše fokusirati na manjim panelima koji imaju više vremena za ocjenjivanje. Zaista uživam u tom fokusu i mogućnosti koncentracije. Ovo mi je najbolje suđenje ikad.”  Rezultati ovogodišnjih Decanterovih Svjetskih vinskih nagrada bit će objavljeni 22. rujna.

Foto/Decanter Instagram @niccrillyhargravephotography

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.