Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kvarnerski hotelijer upozorava: Do subote smo bili 100 posto puni, a sad smo na 50 posto. Svi Austrijanci su otišli

kvarner

Jutros nas je nazvadirektor jednog od najboljih i najuspješnijih kvarnerskih hotela. Odmah nas je obavijestio o stanju zauzetosti soba: ” Do subote smo bili sto posto popunjeni kao i cijelog kolovoza i većinu srpnja. Danas smo na pedeset posto. Svi naši austrijski gosti su otišli, a novi ne dolaze. Ne krivim ih zbog toga. Ljudi nisu imali drugog izbora.”Slučaj našeg sugovornika nije usamljen nego je tipičan. Današnji Novi list izvješćuje o jučerašnjem masovnom egzodusu Austrijanaca i Talijana s Jadrana. 

Novi list citira turističke djelatnike iz Crikvenice, koji kažu da bi zbog odlaska gostiju iz zemalja koje su nas stavile na crvenu listu sada mogli staviti ključ u bravu. Masovni odlazak stranih turista s Jadrana posljedica je dvaju procesa. Prvo, hrvatska je Vlada svojom neodgovornom, neobično glupom kockarskom politikom prema koroni upropastila drugu polovicu kolovoza i rujan. Umjesto da Vlads prizna pogrešku politike otvaranja svega (što turistička industrija nikad nije tražila, naprotiv) Vlada izmišlja narative o uspješnoj sezoni koja prirodno ide kraju.

Istina je, međutim, da su Andrej Plenković, Davor Božinović i Vili Beroš politikom otvaranja svega prokockali više milijardi kuna novca od turizma. Drugo, austrijska se Vlada u cijeloj ovoj situaciji ponaša skandalozno nekorektno. Austrijski Tirol još je u proljeće bio jedno od glavnih europskih epidemijskih žarišta, što je vlada u Beču relativno dugo tolerirala. Drugo, epidemijska situacija u Istri, na Kvarneru i u Dubrovniku mnogo je bolja nego u Austriji. Austrijska vlada to vrlo dobro zna, ali je iskoristila rast novozaraženih u Hrvatskoj kako bi napala hrvatski, a podržala austrijski turizam.

I treće, zadnje izjave Sebastiana Kurza vezane uz epidemiju i Hrvatsku na rubu su rasizma, što nije neobično od političara koji je tek nešto pristojniji Trumpov klon, i koji u nepopulističkim vremenima nikad ne bi pobijedio na izborima. S obzirom na stvarnu, visoku epidemiološku sigurnost Istre i Kvarnera,  Zagreb i Beč mogli su se dogovoriti da se Austrijanci koji ljetuju u te dvije regije i dalje mogu normalno vratiti kući, bez testa na Covid-19. Bilo bi dovoljno da pokažu račun iz hotela u kojem su boravili. No, Plenković je očito bio nedovoljno sposoban da postigne takav dogovor , a Kurz ga očigledno ne želi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.