Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
aqua-panna-banner

MALA ŠETNJA TRGOVINAMA 10 proizvoda koji daju odličnu vrijednost za novac

10-value-for-money-g

Ovo nije lista jeftine robe osim u jednom ili dva slučaja. Ovo je lista vrhunskih, karakternih proizvoda koji nisu preskupi, a na koje zaista vrijedi trošiti novac. Takvih je proizvoda u hrvatskim supermarketima i manjim trgovinama srećom sve više, što je posljedica zaoštrene konkurencije ali i orijentacije niza proizvođača na maloprodaju uslijed lockdowna.

1. Maslinovo ulje Torčol, 3 litre za 270 kuna, Uljara Vodnjan

ulje-torcol

Litra “domaćeg” maslinova ulja na tržnici košta 80 do 100 kuna. Litra izvrsnog istarskog Torčola, koji se prodaje u atraktivno dizajniranim limenkama, koštat će vas 90 kuna. Torčol je zamišljen bazično ali i gastronomsko ulje Uljare Vodnjan. Torčol koriste brojne istarske konobe, a njegova je strateška prednost što ga možete upotrebljavati i kao ulje za kuhanje i kao ulje za dovršavanje i oplemenjivanje čitavog niza jela. Torčol se prodaje u specijaliziranim trgovinama poput vinoteka Vivat.

2. Pozoj IPA, oko 14 kuna, Zmajska pivovara

piva-supermarket-pozoj

Pozoj spada među najbolje ocijenjena hrvatska piva u u inozemstvu. Naglašeno je hmeljast, gorak, svjež s punim tijelom i 7,3 posto alkohola. Uvjerljivo najbolja IPA dostupna u supermarketima.

3. Bio Organic 85 % Dark Chocolate, 23 do 25 kuna

Riječ je o tehnički perfektnoj čokoladi s vrlo jakim okusim kakaa i primjetnim aromama tamnog voća, osobito šljiva. Table belgijskog Cacheta vjerojatno su najbolje supermarket čokolade koje se prodaju u Hrvatskoj.

4. Tabasco Habañero, 35 do 40 kuna

tabasco-habanero

Bazični Tabasco za mnoge je ljubitelje ljutoga naprosto preblag. Tabasco Habañero ne samo da je optimalno žestok nego sadrži i puno voćnih elemenata, tipičnih za crveni habañero čili.

5. Mekane suhe šljive, 26 do 30 kuna, Seeberger

seeberger-sljive

Ovaj neodoljivi slatki snack prepun je koncentriranog voćnog okusa upakiranog u mekanu ljepljivu teksturu. Čisti zdravi hedonizam.

6. Baranjski kulen, 140 do 190 kuna za kilogram, Belje

belje-kulen

Baranjski kulen jedan je od sasvim rijetkih masovnih proizvoda domaće mesne industrije koji se radi potpuno ručno, u što se može uvjeriti svaki posjetitelj male tvornice/manufakture u Belom Manastiru. Baranjski kulen dimi se na pravom drvui. U cijelom proizvodnom postupku ne koriste se nikakvi umjetni sastojci, što se osjeti i na okusu i na mirisu.

7. Pelagos, slane srdele u staklenci, 38 do 40 kuna, Pelagos

pelagos-srdele-staklenka

Tvrtka generala Gotovine, kojoj je glavni biznis uzgoj plavih tuna, razvila je paletu izvrsnih proizvoda od sitne plave ribe. Slane srdele delikatesa su ozbiljne restoranske klase. Mogu se nabaviti i u manjem pakovanju, koje košta oko 25 kuna.

8. Moutarde de Dijon au miel, Maille, oko 30 kuna

maille-dijon-miel

Iza ovog kompliciranog naziva skriva se izvrsni francuski senf s medom. Maille je jedan od vodećih masovnih proizvođača dižonskog senfa, a varijanta s medom izvrsno balansira slatkoću i pikantnost.

9. Medenko Izabela, oko 20 kuna za 170 ml, Medenko

medenko-izabela

Medenkova purpurna Izabela najatraktivniji je i najukusniji sladoled koji smo probali ovog ljeta. Ona je aromatična, svježa i slatka po zrelom grožđu. Čisto malo remek djelo. Medenkovi sladoledi prodaju se u lancu Veronika i u još nekim specijaliziranim dućanima poput Grge Čvarka.

10. High Life čokolada, 23 kune za 460 ml, Ledo

high-life-cokolada-1

High Life prvi je dobar dijetni sladoled koji smo probali u Hrvatskoj . Za 99 kalorija na 100 grama dobivate zaista nevjerojatnu količinu relativno čistih okusa, na gotovo perfektno kremastoj teksturi. High Life najbolji je novi Ledov proizvod unatrag puno godina.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

MALA ŠETNJA TRGOVINAMA 10 proizvoda koji daju odličnu vrijednost za novac

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min