Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

MALA ŠETNJA TRGOVINAMA 10 proizvoda koji daju odličnu vrijednost za novac

10-value-for-money-g

Ovo nije lista jeftine robe osim u jednom ili dva slučaja. Ovo je lista vrhunskih, karakternih proizvoda koji nisu preskupi, a na koje zaista vrijedi trošiti novac. Takvih je proizvoda u hrvatskim supermarketima i manjim trgovinama srećom sve više, što je posljedica zaoštrene konkurencije ali i orijentacije niza proizvođača na maloprodaju uslijed lockdowna.

1. Maslinovo ulje Torčol, 3 litre za 270 kuna, Uljara Vodnjan

ulje-torcol

Litra “domaćeg” maslinova ulja na tržnici košta 80 do 100 kuna. Litra izvrsnog istarskog Torčola, koji se prodaje u atraktivno dizajniranim limenkama, koštat će vas 90 kuna. Torčol je zamišljen bazično ali i gastronomsko ulje Uljare Vodnjan. Torčol koriste brojne istarske konobe, a njegova je strateška prednost što ga možete upotrebljavati i kao ulje za kuhanje i kao ulje za dovršavanje i oplemenjivanje čitavog niza jela. Torčol se prodaje u specijaliziranim trgovinama poput vinoteka Vivat.

2. Pozoj IPA, oko 14 kuna, Zmajska pivovara

piva-supermarket-pozoj

Pozoj spada među najbolje ocijenjena hrvatska piva u u inozemstvu. Naglašeno je hmeljast, gorak, svjež s punim tijelom i 7,3 posto alkohola. Uvjerljivo najbolja IPA dostupna u supermarketima.

3. Bio Organic 85 % Dark Chocolate, 23 do 25 kuna

Riječ je o tehnički perfektnoj čokoladi s vrlo jakim okusim kakaa i primjetnim aromama tamnog voća, osobito šljiva. Table belgijskog Cacheta vjerojatno su najbolje supermarket čokolade koje se prodaju u Hrvatskoj.

4. Tabasco Habañero, 35 do 40 kuna

tabasco-habanero

Bazični Tabasco za mnoge je ljubitelje ljutoga naprosto preblag. Tabasco Habañero ne samo da je optimalno žestok nego sadrži i puno voćnih elemenata, tipičnih za crveni habañero čili.

5. Mekane suhe šljive, 26 do 30 kuna, Seeberger

seeberger-sljive

Ovaj neodoljivi slatki snack prepun je koncentriranog voćnog okusa upakiranog u mekanu ljepljivu teksturu. Čisti zdravi hedonizam.

6. Baranjski kulen, 140 do 190 kuna za kilogram, Belje

belje-kulen

Baranjski kulen jedan je od sasvim rijetkih masovnih proizvoda domaće mesne industrije koji se radi potpuno ručno, u što se može uvjeriti svaki posjetitelj male tvornice/manufakture u Belom Manastiru. Baranjski kulen dimi se na pravom drvui. U cijelom proizvodnom postupku ne koriste se nikakvi umjetni sastojci, što se osjeti i na okusu i na mirisu.

7. Pelagos, slane srdele u staklenci, 38 do 40 kuna, Pelagos

pelagos-srdele-staklenka

Tvrtka generala Gotovine, kojoj je glavni biznis uzgoj plavih tuna, razvila je paletu izvrsnih proizvoda od sitne plave ribe. Slane srdele delikatesa su ozbiljne restoranske klase. Mogu se nabaviti i u manjem pakovanju, koje košta oko 25 kuna.

8. Moutarde de Dijon au miel, Maille, oko 30 kuna

maille-dijon-miel

Iza ovog kompliciranog naziva skriva se izvrsni francuski senf s medom. Maille je jedan od vodećih masovnih proizvođača dižonskog senfa, a varijanta s medom izvrsno balansira slatkoću i pikantnost.

9. Medenko Izabela, oko 20 kuna za 170 ml, Medenko

medenko-izabela

Medenkova purpurna Izabela najatraktivniji je i najukusniji sladoled koji smo probali ovog ljeta. Ona je aromatična, svježa i slatka po zrelom grožđu. Čisto malo remek djelo. Medenkovi sladoledi prodaju se u lancu Veronika i u još nekim specijaliziranim dućanima poput Grge Čvarka.

10. High Life čokolada, 23 kune za 460 ml, Ledo

high-life-cokolada-1

High Life prvi je dobar dijetni sladoled koji smo probali u Hrvatskoj . Za 99 kalorija na 100 grama dobivate zaista nevjerojatnu količinu relativno čistih okusa, na gotovo perfektno kremastoj teksturi. High Life najbolji je novi Ledov proizvod unatrag puno godina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.