Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Teslin inženjer redizajnirao je chocolate chips. Jer sve se može usavršiti

chocolate-chips-g1

Chocolate chips jedan su od onih proizvoda koji se nikad ne mijenjaju i o kojima ne razmišljamo. Neki ljudi, međutim, vjeruju da se sve može usavršiti, pa tako i obični komadići čokolade za kekse i kolače.

Iako strastveni obožavatelj čokolade, Teslin inženjer Remy Labesque nije shvaćao zašto su svi zadovoljni banalnim oblikom chocolate chipsa. Pa je odlučio srušiti 80 godina naslijeđa i redizajnirati ih tako da više nikad na te okrugle komadiće čokolade ne gledamo istim očima. Zadatak je dobio od prijateljice Lise Vega, glavne slastičarke u čokoladarnici Dandelion Chocolate.

Vega i osnivač Dandeliona Todd Mason 2018. su angažirali Labesquea da dizajnira čokoladu za njihov famozni Možda najbolji chocolate chip cookie. Dandelion u San Franciscu proda tisuće tih keksa godišnje. Brief je bio kratak: napraviti chocolate chip koji će omogućiti najbolji okus čokolade. 

chocolate-chips-model
chocolate-chip-skice

Nakon iza prototipova dobili su oblik sličan spljoštenoj piramidi, čiji se bridovi od šire sredine prema krajevima spuštaju pod kutem od 15 stupnjeva stvarajući “idealne rubove koji se tope u ustima i sredinu dovoljno debelu da izdrži pečenje i ne slomi se kad se oblici vade iz modli,” objašnjavaju u Dandelionu. 

Labesqueovim idealni chocolate chips rade se od temperirane čokolade koja se ulijeva u kalupe koje je on dizajnirao, a rezultat su čvrsti, glatki i sjajni futuristički dragulji koji se lako skladište i čuvaju. U pečenju se otapaju ravnomjerno ali navodno su još bolji kad se jedu sami, jer zbog oblika angažiraju sva osjetila. Naravno, nisu jeftini, 500 grama košta više od 200 kuna. Suradnja vrhunskih inženjera i kulinarstva nije uvijek jednosmjerna. Ponekad i kuhari inspiriraju inženjere. Nako što je baskijski chef Andoni Aduriz inspiriran jednom biljkom napravio svoje slavno jelo koje imitira jaje, inženjeri MIT-a su prateći njegovu tehniku izmislili novi način projektiranja kupola, aviona i automobila. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.