Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LJETO U ZADRU Maguro jedan je od najatraktivnijih hrvatskih fusion restorana

Chef konzultant Vid Nikolić opet je uspio. Naime, poslije Chilli Fusiona u Poreču, Kinoteke u Splitu, te pomoći pri otvaranju lošinjskog Matsunokija, a prije Franko’s Streeta u Zagrebu, gospodin Nikolić lani je postavio Maguro u centru Zadra, u Borellijevoj ulici, točno preko puta zgrade gradskog suda.

Godinu dana kasnije hrana u Maguru gotovo da je izvrsna: Maguro je usvojio Nikolićeve recepte, dodao nešto novih jela, i sada žestoko rastura. Magurov meni sadrži niz tipičnih Nikolićevih favorita, poput dan dan noodlesa, pokea, ramena, zelenog curryja, spring rollsa s patkom, tatakija od tune, ili jedne od nekoliko njegovih verzija tajlandskih juha. Tome treba dodati korektnu selekciju sushija i sashimija, te nekoliko manje tipičnih jela, poput humusa od edamamea.

Večeru u prepunom Maguru počeli smo lijepo aromatičnim tom kha gaiem, koji se kuha s lišćem kaffir limea i s galangalom umjesto đumbira. Humus od edamamea imao je dobro pogođenu kremasto zrnatu teksturu, atraktivnu zelenu boju i naglašeniji okus, nego kad jedete same bobice edamamea.

Poke je bio izvrstan, bogat, žestoko začinjen, s kremaastim avokadom, hrskavim algama i puno tune. Među sushijem, najbolji je dojam ostavio nigiri s jeguljom, no ni rolice nisu razočarale.

Maguro je restoran kakav turisti prirodno vole, jer cijeli svijet želi jesti sushi I azijski fusion, ali kakav je itekako potreban domaćoj publici, budući da  se drastično razlikuje od svih drugih zadarskih restorana. Utoliko je Magurov koncept sto posto  pogođen, a izvedba je zaista vrlo, vrlo korektna.

U krajnjoj liniji, logično je da Zadar, kao organizator prilično uspješnog, nacionalno cijenjenog Tuna, sushi and wine festivala,, ima atraktivan sushi i fusion restoran.

Opći dojam o Maguru podiže i vinska lista s nekoliko reprezentativnih šampanjaca, ali i s dobrim izborom  najboljih hrvatskih vina izvan Dalmacije, poput Fakinove Malvazije, koja se toči na čaše. Jedini ozbiljni Magurov problem jest nedostatak ljutine . Naime, i Maguro, kao i niz drugih hrvatskih Azijom inspiriranih restorana drži samo srirachu.

Sriracha, međutim, nije ljuta; ima samo 1000 do 2500 scovillea. Ponuditi gostu srirachu kao ljuti umak znak je čistog neznanja. A velik dio jela s Magurova menija traži ozbiljnu ljutinu: Stoga molimo Maguro da nabavi ili Tabasco Habanero ili Volim ljuto Vrabanero ili nešto zaista opako ljutog svježeg čilija. Najbolje bi bilo da uvaže sva tri prijedloga.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.