Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

LJETO U ZADRU #2 Falkensteiner Iadera mnogo je bolji hotel nego što smo očekivali

falkensteiner-g

Zadar je još jedan u nizu dalmatinskih gradova koji nisu poznati po dobrim hotelima. Ozbiljna hotelska scena na Jadranu postoji u Istri i na Kvarneru, zaključno s Malim Lošinjem, pa se nastavlja u Dubrovniku. U velikom prostoru između Lošinja i Dubrovnika imamo tek nekoliko zaista dobrih hotela, poput Boškinca na Pagu, Parka u Splitu, Puteus Palacea ili Lemongardena na Braču, i Falkensteiner Iadere u Petrčanima kraj Zadra.

Falkensteiner u Petrčanima golemi je resort, s nekoliko različitih vrsta smještaja. Mi smo rezervirali sobu u Iaderi, upadljivoj zgradi kraj mora, na samom dnu kompleksa u koji možete ući jedino ako ste najavljeni. Ispred plave Iadere dočekao nas je bellboy s kolicima za prtljagu, baš kako to mora biti u hotelima s pet zvjezdica.

Bellboy je preuzeo naše kofere i naš auto, a mi smo otišli do recepcije, gdje smo proveli najviše trideset sekundi jer su nas očekivali, pa smo se samo morali potpisati na nekoliko mjesta u formularu. U sobi su nas dočekali lokalni pjenušac Degarra Primo i tanjur sa svježim i suhim voćem, što je također standardna procedura u većini boljih five star hotela, osobito na moru.

Soba 1366 prilično je velika. U većini hotela vodili bi je kao junior suite. Balkon je dug jedno osam metara, s fantastičnim pogledom na zadarski akvatorij i zalazak sunca, dok walk in tuš s kupaonicom ima barem petnaestak kvadrata. Zanimljivo je da se u spavaćoj sobi nalazi velika bijela samostojeća kada, što je zgodan detalj, koji je vani postao popularan prije petnaestak ili dvadesetak godina i do danas se dobro drži. U ovim smo krajevima kadu u sobi prvi put vidjeli u Grediču, u Goriškim Brdima.

falkensteiner-spa

Za razliku od splitskog Radissona, minibarovi u Falkensteineru uredno su puni, premda nisu osobito reprezentativni. Zapravo, osim Lindtove Intense Orange čokolade skoro bi sve drugo trebalo zamijeniti malo kvalitetnijim brendovima, dostojnim Iaderinih ambicija. Za razliku od splitskog Radissona, room service radi od 0 do 24.

Javni prostori prilično su dobro organizirani: ogromni, prilično spektakularni spa nalazi se usred hotela, na drugom katu, prostor oko recepcije civiliziran je, ugodan i nenapadan, a kafići i restorani u prizemlju veoma su pristojni. U Spa Bistrou koji je u subotu oko dva bio prepun, ručali smo dvije vrlo korektne salate, popili par piva i par čaša bijelog vina za manje novca od uobičajenih five star cijena u Dalmaciji. 

Iaderina plaža, nažalost, nije senzacionalna. Zadarska obala, koju dobro poznajemo doslovno četrdesetak godina, nikad nije bila pješčana. Ali je svugdje obilovala sitnim okruglim šljunkom koji je omogućavao lagan ulazak u more, Ne znamo zašto, no Falkensteinerova privatna plaža prepuna je neugodnih, kao žilet oštrih kamenčića koji nisu tipični ni za Borik ni za Diklo, ni za druga obližnja mjesta.

More je kao i prije mnogo godina, veličanstveno; zadarski se akvatorij uvijek mogao hvaliti uzorno čistim i mirisnim morem. Šumica iznad plaže puno je ugodnija od same plaže, s dosta hlada, vjetra i vlažne zemlje, tako da subotnjih plus 34 gotovo nismo osjetili . Međutim, na prostoru iznad plaže nema konobara, što je šteta, jer gostima se baš ne da šetati do velikih bazena kako bi naručili piće, a ugođaj ispod maslina s desetak metara udaljenim morem naprosto traži čašu pjenušca ili dobar koktel.

Najveći Falkensteinerov problem jest sterilno uređenje hodnika među sobama. Hodnici su bezlični, hladni i gotovo vas vulgarno podsjećaju da niste u pravom hotelu nego u jednom od milijun depersonaliziranih resorta bilo gdje u svijetu. Kad bi se te dugačke hodnike oživjelo knjigama, izložbama lokalnih modernih umjetnika, lokalnom hortikulturom i zidnim tečajevima vinarstva i maslinarstva, Iadera bi se iz hladnog pretvorila u topao hotel sa zasluženih pet zvjezdica.

Iadera, naravno, nije ozbiljno luksuzni hotel; o tome govore materijali u sobi, u kupaonicama i u hodnicima, loš minibar i pomalo amaterska vinska lista kad je riječ o room serviceu.  No, Iadera je u svom žanru više nego dobra . Radi se o mjestu gdje bismo sa zadovoljstvom mogli provesti nekoliko dana. Falkensteinerov resort u Petrčanima udaljen je deset do dvadeset minuta vožnje od Zadra, zavisno o gustoći prometa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.