Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

W3RD WINE PACK Ovo su prve tenisice napravljene od vinskog dropa. Koštaju 250 eura

tenisice-drop

Nizozemska tvrtka Mercer Amsterdam proizvela je nove tenisice u suradnji s Vegeom, talijanskom firmom specijaliziranom za proizvodnju lažne kože od ostataka iz proizvodnje vina. Točnije, od vlakana iz koštica grožđa. Model se zove W3RD Wine Pack i košta 250 eura. Mercer Amsterdam će ga predstaviti u prosincu, u svojoj kolekciji proljeće/ljeto 2021. 

Materijal od kojeg su napravljene, takozvana vinska koža, kombiniran je s mrežicama dobivenima od plastičnih boca, a potplati su od algi. “Vinska koža je mekana, glatka, stabilna, potpuno održiva i može se reciklirati. Na dodir je gotovo ista kao prava koža i može se jednako obrađivati,” objavili su Mercer Amsterdam. Ovo je prvi proizvod od vinske kože, ali osnivač Pim Mercer planira proširiti liniju. 

U svijetu se godišnje proizvede tridesetak milijardi litara vina. Ta proizvodnj astvara oko sedam milijardi kilograma dropa, od kojeg se, tvrde u Vegei, može napraviti oko tri milijarde četvornih metara vinske kože. Mercer Amsterdam i za druge svoje proizvode koristi sto posto održive materijale poput kože od ananasa.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.