Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Proizvođači šampanjca: Zaboravite kamenice i kavijar, šampanjac je najbolje piti s rotkvicama

sampanjac-rotkvice

Šampanjac obično prvo asocira na kamenice ili kavijar. Ali proizvođači misle da je to loš kliše. Rijče je o klasičnom pairingu, ali, tvrde, ima i boljih. A najbolje stvari u životu nekad su najjednostavnije. Od direktora Delamottea i Salona do Unije growera, ljudi koji proizvode šampanjce tvrde da je njihova vina najbolje piti uz – rotkvice.

Štoviše, Unija growera nedavno je pokrenula kampanju za francusko tržište s posterom na kojem je čaša šampanjca kraj vrećice rotkvica sa sloganom: “Šampanjac: čuva se za sve prilike.”

Riječ je, naravno, o reakciji na veliku industrije krizu koju je izazvala pandemija korona virusa. Prodaja šampanjca dramatično je pala zbog ukidanja evenata i zatvaranja restorana i barova. Zbog imidža vina za slavlja i gastronomiju, šampanjac je loše prodaje za kućnu upotrebu. Proizvođači iz Champagne pridružili su se vinarima iz Burgundije, Alzasa i Loire u apelu za veću pomoć države vinskom sektoru, posebno u marketingu i promociji. Jedna od akcija u sklopu te inicijative je promjena imidža šampanjca kao vina koje se može piti svakodnevno uz veliki broj jela i namirnica. “Šampanjac je jedno od najjednostavnijih, najversatilnijih vina za sparivanje s hranom,” tvrde proizvođači.  

Direktor Delamottea Didier Depond kaže da mu je ideju za rotkvice prije dvadesetak godina na Vinexpou u Bordeauxu dao profesor Jacques Pusais, ugledni enolog i kemičar, suosnivač francuskog Instituta okusa (Institut du Goût) i autor jedne od najiscrpnijih knjiga o pairingu francuskih vina s hranom. 

Depond se tada pitao je li profesor ozbiljan, ali nakon što je prvi put probao kombinaciju, počeo je uzgajati rotkvice u svom vrtu i redovno ih jesti uz šampanjac, piše Decanter. Depond tvrdi da je uz šampanjac najbolja crna rotkva jer se “slanoću, ljutnom i kiselinom može nositi sa šampanjcem,” posebno sa blanc de blancs šampanjcima. S druge strane, ugljični dioksid u šampanjcu naglašava pikantnost rotkvice i njen okus čini kompleksnijim.

“Sve u životu je vrlo jednostavno” kaže Depond,” Kod pairinga s vinom samo trebate slušati što vam govori hrana.”  Među najboljim jednostavnim kombinacijama predlaže šampanjac s pečenom piletinom i zrelim masnijim sirom ili naprosto s malo kruha i maslaca. Starije šampanjce predlaže uz pečeno crveno meso i divljač.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.