Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

UGLAVNOM PIKANTNA LISTA 13 najslasnijih azijskih jela u Zagrebu

namaste-restoran-zagreb

Budimo realni, Zagreb je još jako daleko od bilo kakve supstancijalnije azijske gastronomske scene. Nema Vijetnama, nema tajlandskih restorana (osim jednog kisoka) nema Malezije, nema kineskih regionalnih kuhinja…S druge strane, Zagreb je pun sushija koji je dobar u čitavom nizu različitih lokala, od Evergreena, preko klasičnih japanskih I fusion restorana do Franko’s Streeta.

Imamo također  dosta popularnih azijskih i fusion formata, bilo da je riječ o street foodu ili o velikim restoranima, a imamo i sve više pokea, koji nije azijska nego havajsko-američka izmišljotina, ali se u Hrvatskoj uvijek javlja u kontekstu azijskog fusiona. Evo liste naših omiljenih azijskih i fusion jela u zagrebačkim restoranima

1. Nigiri s masnom tunom, Tekka

tekka-nigiri-otoro

Tekkin nigiri s masnom tunom uvjerljivo je najbolji sushi u Zagrebu, u konkurenciji koja nije mala

2. Tataki od tune, Time

time4

Time koristi vrhunsku jadransku tunu i peče zaista veoma dobar, lijepo prezentiran tataki

3. Poke s tunom, Soi Fusion.

U sve većem broju zagrebačkih pokea, zdjela puna tune Vida Nikolića svojim nam se okusima i teksturama najvišeesvidjela

4. Tom Yum, Khaos Thai

tom-yum

Rustikalni tom yum s kokosovim mlijekom, prepun lemongrassa, đumbira i listova kaffir limea, razmjerno je blizak autentičnim verzijama najpopularnije tajlandske juhe

5. Gyoza, Soi Fusion

soi-fusion-gyoza

Soi Fusionova gyoza s piletinom tehnički je upravo savršeno napravljena: hrskave s jedne, mekane s druge strane, sočne u sredini. I prepune okusa

6. Sashimi, Tekka

Klasični sashimi od plave tune ili hamachija najbolje je jelo od sirove ribe u Zagrebu. Zanimljivo je, međutim, da Tekka već dulje vrijeme u ponudi drži i nešto što zovu modern style sashimi: radi se o neobičnoj kombinaciji tehnika sashimija i carpaccia, s naglašeno aromatičnim elementima.

7. Zeleni curry, Khaos Thai

khaos-thai-zeleni-curry

Ovo je ljuto gotovo baš onoliko koliko zeleni curry treba biti ljut, i nevjerojatno aromatično. Proteini ne valjaju, no to je nešto s čime se u kontekstu jeftinije zagrebačke azijske hrane, izgleda moramo pomiriti.

8. Crveni curry, Murgh Curry, Royal India

royal-india-murgh

Klasični curry od  od piletine u Royal Indiji može biti upravo indijski ljut. Murgh Curry spada među jedno od rijetkih indijskih jela u Zagrebu koje podsjeća na dobre londonske angloindijske restorane.

9. Tempura, Takenoko

takenoko-tempura

Prvi hrvatski japanski restoran i dalje priprema prilično precizno pogođene tempure, u više varijanti. Tempura je unatrag četiri ili pet godina postala jedna do najzloupotrebljivanijih formata u hrvatskom restoranskom kuhanju: sva moguća lijevana, debela, ravna i nehrskava tijesta proglašavala su se tempurom. Takenoko je uz Tekku najbliži stvarnoj tempuri.

10. Samose, Royal India

himalayan-curry-samosa

Ove neodljive grickalice od krumpirova tijesta i graška s umakom od tamarinda, nisu nam dosadile ni poslije osam godina koliko je već Royal India prisutna u Zagrebu.

11. Vegetarijanski curry, Apricot Kofta, Namaste

namaste-curry-mareiice

Namasteove okruglice od svježeg sira sa sušenim marelicama u umaku od indijskih oraščića, spadaju među profinjenija indijska jela u Zagrebu

12. Tikka Masala, Theatrium

theatrium-tikka-masala

Theatrium naravno nije nikakav azijski restoran nego fine dining restoran s bistronomskim menijem za ručak. Međutim, visoka škola kuhanja chefa Filipa Horvata sjajno se manifestira u ovom veličanstvenom jelu cvjetno zemljastih aroma i čvrste ljute podloge, s daleko boljom piletninom nego u bilo kojem zagrebačkom indijskom ili fusion restoranu. Radi se o uvjerljivo najukusnijoj tikka masali koju smo ikad probali u Hrvatskoj.

13. Dan Dan Noodles, Soi Fusion

Otkad je Vid Nikolić lani predstavio ovo klasično sečuansko jelo od tankih rezanaca, svinjetine i čilija, Zagreb se ne prestaje oduševljavati s dan dan noodlesima. Moramo priznati da je verzija na Fuliranju bila ponešto slabija od Nikolićevih restoranskih dan dan noodlesa.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.