Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Braća Chiavalon napravila su prvo istarsko organsko ekstradjevičansko ulje sa zaštićenom oznakom izvornosti

chiavalon-istra

Europska unija je 27.veljače 2019. u svoje dokumente upisala novu zaštićenu oznaku izvornosti, onu za istarska ekstradjevičanska maslinova ulja. Time je ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra zaštićeno u Europskoj uniji kao proizvod iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre. Proces zaštite trajao je tri godine, uključivao uobičajena natezanja sa Slovenijom ali završilo je racionalnim dogovorom i vrlo važnim korakom za međunarodnu valorizaciju istarskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja, koja službeno spadaju među najbolja na svijetu.

Flos Olei pet godina zaredom Istru proglašava najboljom svjetskom maslinarskom regijom, a najbolja istarska ulja osvajaju desetke zlatnih medalja na utjecajnim međunarodnim ocjenjivanjima. Braća Chiavalon među pionirima su pokreta koji je stvorio jedini hrvatski tehnološki gastronomski proizvod koji spada u sam svjetski vrh (druga dva su naprosto darovi prirode, škampi i istarski bijeli tartuf). Njihovo novo ulje Istra prvo je istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje koje ima i EU ekološki certifikat i zaštićenu oznaku izvornosti.  

Nakon što su naučili kako proizvesti vrhunska ekstradjevičanska ulja, vodeći proizvođači ekološki uzgoj maslina odredili su kao obvezan smjer budućeg razvoja istarske maslinarske industrije. Od radikalnih primjera biodinamike u maslinicima poput onih vodnjanske Stancije San Antonio, do najpoznatijih brendova poput Chiavalona koji novom etiketom Istra izravno promoviraju terroir i ekologiju kao osnovne vrijednosne odrednice istarskog maslinarstva, okretanje održivosti i zaštiti kvalitete zapravo je i jedini logičan smjer za istarske proizvođače žele li sustavno rasti na tržištu. “Ekološka i organska proizvodnja za nas više nisu pitanje izbora a još manje trenda. Ona mora postati standard. Istarsko maslinarstvo ekološku proizvodnju mora postaviti kao svoj temelj i polaznu točku za svaku novu raspravu i za budući razvoj” rekao nam je Tedi Chiavalon

Istra je jako polifenolno, srednje pikantno ulje ali potpuno balansirano i gotovo elegantno. Riječ je o blendu buže, bianchere, rosignole i carbonazze, s puno moćnih zelenih nota i aroma ploda masline koje zaokružuju badem i zrela jabuka. Istra je ulje koje bi i po svojim certifikatima i po stilu moglo najaviti najaviti važnu prekretnicu u proizvodnji istarskih vrhunskih maslinovih ulja.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.