Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lindtova Creation Pistazie prva je u Hrvatskoj široko dostupna čokolada koja ima okus po pistacijama

lindt-pistazie-g

Okus pistacije u Hrvatskoj prilično je eluzivan. Većina pistacija u ljuski imaju okus po užeglom ulju i soli (Seeberger i Franck su iznimke). Međutim i njihove pistacije daleko su od pravih iranskih pistacija: onaj tko je imao sreću probati zaista adiktivne iranske ili bilo koje druge vrhunske pistacije zna da je razlika između njih i sadržaja vrećica iz naših supermakrketa skoro jednaka razlici između svježeg crnog tartufa koznerviranog crnog tartufa.

Situacija je još gora kad je riječ o konditorskim proizvodima s pistacijama. Većina čokolada i sladoleda s pistacijama a nema baš nikakve veze s pistacijama osim umjetne zelene boje, koja bi trebala podsjećati na pravu boju prave stvari. Danas smo u Mulleru kupili Lindtov Creation Pistazie.

Creation je srednji rang punjenih Lindtovih čokolada koji košta oko 25 kuna za 150 grama. Čokolade Creation najčešće su preslatke, ali punjenja katkad imaju razmjerno precizne okuse. Tako je i Creation Pistazie, obogaćena strugotinama badema, zapravo relativno blizu pravom okusu neposoljenih pistacija.

Čokolada jest preslatka, visoko komercijalzirana, ali je kao uvijek u Lindtovu slučaju tehnički besprijekorna, miriše baš po kakau  i zaista ima okus koji piše na etiketi. Utoliko moramo priznati da smo pretrpjeli višak šećera a i da smo uživali u dvije velike kocke čokolade koja nas je ugodno asocirala na pistaciju.

Lindt uglavnom nije upmarket proizvođač: oni su pouzdana, stara i povijesna tvornica široko dostupnih i dobrih čokolada, s tek ponešto luksuznih linija u koje Creation sigurno ne spada. Utoliko se Creation Pistazie ne može usproeđivati sa Zötterovom nešto skupljom i puno autentičnijom čokoladom Pistacchio and Safrron koje, međutim, u Hrvatskoj nema već mjesecima. A Lindta ima, i redovito isporučuje korektnu vrijednost za novac.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.