Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bollinger je predstavio PN VZ 15, svoju prvu novu etiketu u zadnjih 10 godina

bollinger-pn-vz-15

Bollinger PN VZ 15 nastao je kao izazov, kad je chef de cave Gilles Descôtes svojoj trojici enologa zadao da naprave blanc de noirs koji predstavlja Bollingerove specifične berbe i village, kao precizan odraz terroira i karaktera Bollingerovih baznih vina. Šampanjac je morao biti velik kao Grande Anneé a opet ne preskup, tako da ga može kupiti svaki obožavatelj šampanjaca i Bollingera.

Rezultat je vino koje kritičari opisuju kao “duboki zaron u terroir” i “šampanjac izuzetne ljepote”. Bollingerov PN VZ 15 prvi je u seriji novih šampanjaca posvećenih vinogradima i grožđu iz kojih nastaju Bollingerova bazna vina i njegov stil. Pinot noir za PN VZ 15 dolazi iz Verzenaya iz berbe 2015, manji dio iz Aya, Bouzyja i Tauxièresa. Dvadeset posto rezervnih vina, neobično veliki udjel, dolazi iz magnuma iz 2009. i 2010. Rezervna vina čuvaju se na talogu u magnumima kao bi im se pojačao intenzitet i naglasile voćne note.

“Fokusiran na sortu, porijeklo i čisti užitak, PN VZ 15 točno pogađa točku između visokog zanatstva, geekovštine i pristupačnosti izvrsno prilagođenu suvremenom senzibilitetu,” napisala je MW Anne Krebiehl.
Budući da je Gilles Descôtes na duljem bolovanju, PN VZ 15 predstavili su direktor Bollingera Charles-Armand de Belenet i Descôtesov zamjenik Denis Bunner. Šampanjac je na tržište krenuo iz Bollingerova sjedišta u Aÿu, s “povijesnog radnog stola “ Madame Elizabeth Bollinger koja je kuću s tog stola s pogledom na najbolje Bollingerove vinograde u Aÿu (Côte aux Enfants i Clos des Terres Chaudes odakle dolazi pinot noir za Vieilles Vignes Françaises) vodila od 1941 to 1971. godine.

De Belenet PN VZ 15 predstavlja upravo kao “malog brata” Vieilles Vignes Françaises, izuzetnog šampanjca koji se proizvodi u vrlo malim količinama i dosad je bio jedni Bollingerov blanc de noirs. Bilo je planirano da prvi šampanjac u novoj seriji bude iz Aÿa kao sjedišta kuće, ali Verzenay je pobijedio na tastingu kao najbolja ekspresija pinot noira za Bollinger. Vinogradi u Verzenayu nisu okrenuti na jug kao u Aÿu, nešto su hladniji, strmiji i zasađeni na 80 centimetara dubokom tlu i u korijenjeni u kredi. U njima beru tjedan do dva kasnije nego u Aÿu pa grožđe dobiva vrijeme za postupnu i potpunu zrelost.

Drugi važan element je pokazivanje različitih pristupa proizvodnji šampanjca. Na predstavljanju PN VZ 15 u Champagni, sommelieri i novinari dobili su tri neobilježene boce, dvije s baznim vinima fermentiranima u inoksu i bačvama starima 10 godina, i treću s rezervnim vinom od pinot noira iz Verzenaya iz 2009. čuvanog u magnumu.

Prema bilješkama s kušanja sam PN VZ 15 je dubok, kompleksan šampanjac izražajnih voćnih aroma, s tipičnom Bollingerovom kombinacijom citrusa i kremastosti, notama bijelog papra, raži, akcentima limunske korice i sočnim notama crvene jabuke. “Čvrst i bogat ali ne pretežak, ovaj zaglađen je i zaobljen veličanstvenom kremastošću” ,“veseo, gotovo hedonistički šampanjac”, “graciozan i strukturiran crnim pinotom, pun dugih, zakruženih voćnih aroma i živahne, suzdržane svježine.”

Bollinger će odsad svake godine izbacivati po jedan novi cuvee koji će otkrivati drugačija lica pinot noira iz njihovih vinograda. Enolozi će imati veliki izbor, od 178 hektara Bollingerovih vinograda 104 hektara zasađeno je crnim pinotom. Serije neće biti ograničene. Cijena će biti negdje između Special Cuvéea  La Grande Année.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.