Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kušali smo tri u Hrvatskoj najpopularnije verzije Jack Daniel’sa. Single Barrel Select zaista je izvrstan

jack-daniels-single-barrel-select

Jack Daniel’s Old No.7 najprodavaniji je američki whiskey, i jedan, od najprodavanijih zapadnih whiskeya na svijetu (općenito najprodavaniji whiskeyi proizvode se u Indiji, za golemo lokalno tržište). Osim Old No.7, povijesna destilerija u Lynchburgu, Tennessee proizvodi i niz drugih verzija Jack Daniel’sa. Ovih smo dana recenzirali tri u Hrvatskoj najpopularnija pića s etiketom Jack Daniel’s.

1. Old. No.7, 40 % alkohola

jack-daniels-old-no-7

Klasični Jack Daniel’s u četvrtastoj boci s crnom etiketom vjerojatno je najneizbježnije uvozno žestoko piće u svim hrvatskim kafićima, barovima i restoranima. Zato nisu toliko zaslužni marketing i distribucija, nego zaista jedinstveni okus bazičnog Jacka. Riječ je o adiktivnoj kombinaciji likoricije, vanilije i dima, s neobičnim, suho-slatkim završetkom. Prije više od trideset godina crni je Jack imao 45 posto alkohola, što se nažalost smanjilo na sadašnjih 40 posto. No, okus je ostao jednako prepoznatljiv i sasvim jedinstven.

Servirati na kockama leda

Piti uz

Slano dimljeni bademi, indijski orasi, kikiriki, pistacije, dobri čipsevi, srednje začinjene kobasice s naglašenim mesnim okusom poput Baranjske i raznih istarskih, zelene masline.

Slatko bolja mliječna čokolada, slađe crne čokolade, bajadere i griotte, cantuccini, makovnjača, orehnjača, pire od kestena.

2. Single Barrel Select, 45 posto alkohola

jack-daniels-single-barrel-select

Select je jedini whiskey iz Single Barrel serije široko dostupan u Hrvatskoj. Select doista dolazi iz jedne bačve, što znači da se pojedini uzorci jako razlikuju. Vrijeme dozrijevanja varira između šest i osam godina. Select je, načelno govoreći, jako dubok whiskey, s aromama humidora, tamne čokolade, kakaa, jako tostiranog hrasta. Dim, vanilija, čokolada i pečeni kukuruz osjete se na okusu. No kod Single Barrel Selecta najvažniji su zaokruženost i elegancija. Premda ima 45 posto alkohola, on nimalo ne peče, savršeno je balansiran, dok aftertaste traje skoro minutu. Riječ je o jednom od najimpresivnijih žestokih pića u Hrvatskoj u toj kategoriji cijena (košta oko 350 kuna).

Servirati samo s kap vode ili s vrlo malo leda.

Piti uz

Slano dimljeni losos, tartar biftek, carpaccio od govedine, krvavi steakovi, vrlo ozbiljan  pršut i kulen, jako zreli sirevi poput tri ili više godina odležanog parmezana, intenzivni plavi sirevi, poput Stiltona

Slatko vrhunska crna čokolada, zanatski kolači s čokoladom, kakaom i lješnjacima, Schwarzwald torta, Sacher torta 

3. Tennessee Honey, 35 % alkohola

jack-daniels-tennessee-honey
Foto/Alexandra Luniel

Tennessee Honey je likerizirani whiskey s dodatkom medovine. Zvuči dosadno i hiperkomercijalno. Ali nije. Uz očekivane arome i okuse meda, prženih indijskih oraha, melase i javorova sirupa, Tennessee Honey miriše po začinima za curry poput fenugreeka, korijandera  u zrnu, zvjezdanog anisa i kurkume kad ih stavite na suhu vruću tavicu. I na okusu se osjete naglašeni začinski elementi, koji vaš svakodnevni likerizirani whiskey pretvaraju u dosta originalan doživljaj. Tennessee Honey srećom nimalo ne nalikuje na ljepljiva voćna pića poput Southern Comforta. Riječ je, naprotiv, o neočekivano intrigantnom slatkom whiskeyu.

Servirati jako ohlađeno, ili na puno leda

Piti uz

Voćne kolače, štrudl od jabuka, višanja ili trešanja, okruglice s marelicama ili šljivama, međimursku gibanicu, kremšnite, kremaste sladolede, gianduiu, ljepljivu rižu s mangom

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.