Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Spinnaker na porečkoj rivi postao je ozbiljno dobar restoran

spinnaker-2020-celer

U utorak navečer službeno se otvorila porečka riva. “Otvaranje” rive zapravo označuje početak prave turističke sezone, koja u Poreču i Istri funkcionira razmjerno dobro s obzirom na okolnosti. Naravno, sve to nije ni blizu lanjskim brojkama, ali dva najbolja restorana na porečkoj rivi, Spinnaker i Sveti Nikola, jučer oko devet bili su jako dobro popunjeni.

Mi smo sjeli u Spinnaker, restoran koji se u zadnjih par godina profilirao kao veoma dobar gastronomski bistro, koji je na posebnim večerama uspio ugostiti nekoliko zaista najboljih hrvatskih chefova: u Spinnakeru su kuhali Rudi Štefan, Goran Kočiš i Hrvoje Zirojević.

spinnaker-2020-tuna

Spinnaker je otvorio ljeto novim degustacijskim menijem od šest sljedova (plus amuse bouche i petits fours). Meni je uglavnom lokalne naravi. Sadrži tunu, boškarina, brancina, hobotnicu, vongole, smokve… Kuhanje je vrlo samopouzdano i tehnički iznimno dobro. Trebalo bi doduše izbaciti neke pomalo zastarjele postupke poput sferifikacije balzamica, ali to su tek manji, rubni konceptualni problemi.

spinnaker-2020-hobotnica

Ono što je zapravo važno u Spinnakeru jesu čisti, hedonistički okusi, lijepe prezentacije i preciznost u kuhanju. File brancina s vongolama bio je sočan i intenzivno ukusan, što se baš ne očekuje od uzgojene ribe. Tartar od tune narezan rukom izvrsno se složio s podlogom od hrskavih krastavaca. Hobotnica je bila toliko mekana da se doslovno mogla rezati vilicom, bez noža. Uz jučerašnju smo večeru popili po buteljku Cattunarove Colline i Benvenutijeva Anno Dominija; oba su vina još jednom pokazala da malvazija voli odležavati.

Spinnaker, koji je i jelovnik i vinsku kartu stavio na tablete što je svakako pohvalno, prije smo doživljavali kao restoran za poslovne ručkove. Ove je godine postao vrijedan dugih privatnih večera.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.