Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Lyonu, glavnom gradu francuske gastronomije, propao je muzej gastronomije

lyon-muzej

Uprava La Cité Internationale de la Gastronomie de Lyon, muzeja lionske gastronomije, objavila je da definitivno zatvara muzej.  “Kao i mnoge kulturne institucije u Francuskoj i Europi, La Cité Internationale de la Gastronomie de Lyon od ožujka tripi teške posljedice zdravstvene krize izazvane pandemijom korona virusa. Muzeje se već suočavao s izazovima koji su otežavali njegov rad i iznenadnu krizu s pratećim posljedicama dočekao je previše ranjiv. Zbog neizvjesne gospodarske i turističke situacije, unatoč svim našim nastojanjima da ga spasimo, morali smo donijeti odluku da više ne otvorimo La Cité i da zauvijek obustavimo njegov rad.” stoji u priopćenju. 

La Cité Internationale de la Gastronomie otvoren je u listopadu 2019. kao strateški projekt grada Lyona. Smješten na prestižnoj lokaciji, u Grand Hôtel-Dieu, nekadašnjoj bolnici, arhitektonskom povijesnom dragulju grada koje je stoljećima birnulo za građane, putnike i siromašne, kao prvi kulturni centar potpuno posvećen gastronomiji, lionski muzej trebao je prije svega biti mjesto kulturne razmjene, uključivosti i edukacije. Dio francuske gastronomske zajednice svojski se trudio da projekt uspije. Proizvođači hrane, mediji i chefovi snažno su ga podržali.

Otvorio ga je Régis Macron, chef s tri Michelinove zvjezdice, koji je i uhodavao stalni muzejski kuharski tim. Francuski umjetnik Vincent Breed za Kapelu mrtvačnice, spektakularnu dvoranu s 32 metra visokim tornjem, napravio je instalaciju koja kroz 13 žlica predstavlja povijesnu vrijednost Grand Hôtel-Dieu i Lyona, 13 izliječenih na 14 bolesnika.

Muzej je na 4000 četvornih metara otkrivao povijest i naslijeđe francuske gastronomije kroz posvete najvećim lionskim kuharima Paulu Bocuseu, Fernandu Pointu, braći Troigros, Jacquesu Picu, Mère Brazier i drugim matronama lionskih kuharskih obitelji, no prije svega kroz tumačenje uloge lionske gastronomije u održavanju i napretku francuske nacije i njezinu načinu života.

Nažalost, muzej se od prvog dana suočavao s problemima. Nije izazvao dovoljan interes publike, troškovi su bili previsoki, organizacija je loša, u muzeju nisu uspjeli prirediti nijedan važniji gastronomski skup, sale su bile prazne, ljudima je smetalo što muzej nema dovoljno mjesta za djecu. Toques Blanches, ugledno staro udruženje chefova čija je misija očuvanje lionskog gastronomskog naslijeđa i njegovih vrijednosti, doslovno je bojkotiralo La Cité. Korona ga je samo dokrajčila. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.