Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OD POVIJESTI TONIKA DO KAOSA NA IBIZI 6 lijepih knjiga o koktelima za uživanje na praznoj plaži

kokteli-knjige-2020

Dok u dosta neizvjesnim okolnostima planiramo godišnje odmore, potražili smo nekoliko knjiga za plažu koje su dovoljno zanimljive da vam zaokupe pažnju na nekoliko sati, dovoljno lijepe da vam uljepšaju odmor i dovoljno lagane da vas ne opterete na odmoru. Odlučili smo se za ovu relativno kratku listu knjiga koje možete čitati uz svoje omiljeno piće ili koktel napravljen po receptu iz neke od knjiga, i na trenutak zaboraviti stresno pandemijsko vrijeme.

Just the Tonic, Kim Walker i Mark Nesbitt

k-just-the-tonic

Izdavač ove knjige, Kew Publishing, posluje u sklopu londonskih Royal Botanic Gardens u Kewu. Knjigu Just the Tonic potpisuju Kim Walker, povjesničarka ljekovitog bilja i specijalistica za njegovu primjenu u medicini i Mark Nesbitt, kustos Ekonomske botaničke kolekcije u Royal Botanic Gardens, istraživač botanike 19. stoljeća. 

k-tonic1

Riječ je o prvoj autoritativnoj knjizi o povijesti tonika koja unatoč njegovoj današnjo sveprisutnosti ne seže dalje od Viktorijanske ere, o ulozi tonika u industriji pića i o posveti toniku kao piću bez kojega mnogi destilati ne bi danas bili ono što jesu. Autori otkrivaju okolnosti u kojima je zahvaljujući botaničkim istraživanjima tonik izumljen, objašnjavaju njegov glavni sastojak kinin, ulaze u detalje o ulozi bitera u medicini i koktelima, evoluciji Gin&Tonica, usponu i padu koktela u 19. stoljeću i najnovijem uzletu miksologije.

O ovoj knjizi se priča Pristupačna i informativna povijest tonika, koja je zasluženo osvojila nagradu Fortnum & Masons Food & Drink Awards.

The Pikes Cocktail Book: Rock ‘n’ Roll Cocktails from One of the World’s Most Iconic Hotels, Dawn Hindle

k-pikes
freddie

Još malo povijesti, ali novije. Pikes je legendarni klub u hotelu Pikes na Ibizi, gdje su Wham snimili spot Club Tropicana i gdje je održana proslava 41. rođendana Freddyja Mercuryja, “najrazuzdaniji party svih vremena.” Na rođendanu frontmena grupe Queen bilo 700 ljudi, točio se Moët iz 350 magnuma, torta je bila u obliku Gaudijeve Sagrade Familie (Mercury je tada imao hit Barcelona s Montserrat Caballé) koja se urušila pa su je zamijenili velikim biskvitom sa stihovima Barcelone, razbili su 232 čaše i ispisali u povijest clubbinga (račun je platio menadžer Queena Jim Beach). 

Pikes je ugošćavao kompletnu celebrity A listu 90-tih od Georgea Michaela do Kate Moss, a knjiga The Pikes Cocktail Book zapravo je zapis o hedonističkom vrhuncu kluba kroz njihovih 65 klasičnih koktela. Knjiga je podijeljena po vazama života u Pikesu, s poglavljima Zalazak kraj bazena, Nakon ponoći i Jutro poslije. U njoj su, naravno, i recepti za najpoznatije Pikesove koktele Captain of the Night, Sunny’s Gay G&T, Golden Bird i mnoge druge.

O ovoj knjizi se priča Možda ne možete skočiti na privatni avion i otići partijati kraj bazena, ali ova će vam knjiga dočarati raskalašenost Baleara na vašem balkonu

Whisky: A Tasting Course, Eddie Ludlow

k-whisky

Iako je izašla lani, ova knjiga svoju punu vrijednost pokazuje u vrijeme pandemije jer je osmišljena kao priručnik s kojim svoje vještine kušanja whiskyja možete unaprijediti od kuće, bez odlaska na seminare i radionice.

k-whisky1

Knjiga se sastoji od vodiča za 20 kušanje koji čitatelja provode kroz sve stilove whiskyja i objašnjavaju kako trenirati prepoznavanje okusa i aroma tipičnih za pojedine stilove, poput “velikog dima” u whiskyju s Islaya ili nota sandalovine u whiskyju odležanom u japanskom hrastu. Učenje značajno olakšavaju infografike i savjeti kroz koje čitatelj uči i žargon industrije whiskyja. Osim klasičnih škotskih destilerija, knjiga se bavi i nekim manjim craft destilerima i dobar je početak za ulazak u sve raznovrsniji svijet whiskyja. Ludlow donosi i savjete za pairing whiskyja i hrane, korištenje whiskyja u koktelma i savjete za ulaganje u whisky. 

O ovoj knjizi se priča Pravi praktični priručnik za ljude koje zanima whisky, omogućit će vam da bolje uživati u whiskyju i nađete svoj stil.

Spirits of Latin America, Ivy Mix

k-latin-america

U literaturi o koktelima rijetko se pronađu knjige posvećene bogatoj i zanimljivoj latinoameričkoj kulturi pića. Barmenica Ivy Mix ispravlja stvar svojom knjigom Spirits of Latin America, otkrivajući koliko je materijala za istraživanje na tom kontinentu. Mix je pripremajući knjigu proputovala cijelu Južnu Ameriku i kroz 100 recepata za koktele, putopise i sjajne fotografije približila čitateljima kako se pije u Meksiku, na Karibima, u Čileu, Peruu i Boliviji. Naravno, posebna pažnja posvećena je tekili, rumu, piscu i singaniju. Ova otkrića Ivy Mix predstavlja i u svom baru Leyenda u Brooklynu, u signature koktelima poput Tia Mie, koji radi od mezcala, ruma i curaçaa od naranče s limetom i orgeatom od badema. 

O ovoj knjizi se priča Vjerujem da su destilati fantastična kulturna reprezentacija svojih domovina. U ovoj knjizi sam ispisala to uvjerenje (Ivy Mix)

Vintage Spirits and Forgotten Cocktails: Prohibition Centennial Edition: From the 1920 Pick-Me-Up to the Zombie and Beyond, Ted Haigh

k-vintage

Ovo je novo prošireno izdanje knjige Vintage Spirits and Forgotten Cocktails objavljene 2004. godine na 100. obljetnicu Prohobicije u Americi. Povjesničar Ted Haigh poznatiji pod nadimkom Dr. Cocktail, istražuje navike i koktele iz doba Prohibicije 1920-1933. s posebnim fokusom na ispreplitanje politike i koktela. U knjizi je i više od 100 starih recepata za koktele iz tog razdoblja. Kao što je poznato, prohibicijski kokteli su poseban žarn, jer su nastali u pokušaju da se zamaskira tehnička neispravnost ilegalno destiliranog alkohola. Barmeni su tijekom Prohibicije morali biti posebno kreativni što se vidi u receptima, ali puno je važniji povijesni kontekst knjige koja slavi pionire moderne miksologije i otkriva porijeklo nekih od danas najpoznatijih koktela. 

O ovoj knjizi se priča Izvrstan miks alkohola, povijesti i grafičkog dizajna. S bogatim povijesnim kontekstom, receptima za koktele i velikim brojem reklama iz vremena Prohibicije, ovo je idealna knjiga za barmene amatere, ljubitelje povijesti i sve koji žele dublje zaroniti u prohibiciju i koktele. 

Cecil Beaton’s Cocktail Book, National Portrait Gallery i Cecil Beaton

k-beaton1

Cecil Beaton jedan je od najvećih fotografa u povijesti, poznat po elegantnom, glamuroznom stilu koji je značajno utjecao na estetiku 20. stoljeća.  Ova knjiga je posveta National Portrait Galleryja Beatonu i “flambojantnoj, buntovnoj” grupi engleskih umjetnika, pisaca i pripadnika visokog društva koje je Beaton fotografirao. Fotografije prate recepti za koktele inspirirane šarolikim društvom koje je inspiriralo Beatona, uz njegove skečeve i crteže.

k-beaton

O ovoj knjizi se priča Cecil Beaton’s Cocktail Book pred našim očima kroz umjetnost i alkohol oživljava jedno od najekscentričnijih, najglamuroznijih i najkreativnijih razdoblja u povijesti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.