Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Poštovani restorateri, nemojte ni u ludilu držati vaše skupe boce ulja na suncu (ili blizu roštilja)

maslinovo-ulje

Danas smo posjetili stanciju San Antonio u Vodnjanu. Riječ je o jednom od najambicioznijih domaćih proizvođača maslinovih ulja.

Vlasnik, Puljanin Marijan Marjanović, ispričao nam je jednu zanimljivu i nažalost tipičnu dogodovštinu s Kvarnera. Čovjek je jeo u popularnom restoranu s dobrom hranom.
Međutim, sva su maslinova ulja stajala na stolovima izloženima ljetnom suncu. “Bilo mi je užasno žao što konobari ne znaju i što im nitko nije rekao da vrhunsko ulje upravo pretvaraju u neupotrebljivo užeglo smeće,” sažeo je problem gospodin Marjanović.

Marjanovićev kvarnerski slučaj nije iznimka nego pravilo. Barem devedeset posto hrvatskih lokala, od pizzeria i roštiljarni, preko nacionalnih restorana i bistroa, do klasičnih ribljih restorana, bezbrižno ostavlja boce ulja na suncu. I tako ubijaju ulje, vrijeđaju potrošače, kompromitiraju brendove vrhunskih maslinovih ulja i razbacuju se novcem, jer su dobra hrvatska ulja uglavnom skupa.

Stoga molimo restoratere i konobare da nikad ne ostavljaju boce ulja na suncu i da ih ne drže kraj roštilja, jer preduga izloženost vrućini izaziva sličan učinak kao izloženost suncu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.