Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Poštovani restorateri, nemojte ni u ludilu držati vaše skupe boce ulja na suncu (ili blizu roštilja)

maslinovo-ulje

Danas smo posjetili stanciju San Antonio u Vodnjanu. Riječ je o jednom od najambicioznijih domaćih proizvođača maslinovih ulja.

Vlasnik, Puljanin Marijan Marjanović, ispričao nam je jednu zanimljivu i nažalost tipičnu dogodovštinu s Kvarnera. Čovjek je jeo u popularnom restoranu s dobrom hranom.
Međutim, sva su maslinova ulja stajala na stolovima izloženima ljetnom suncu. “Bilo mi je užasno žao što konobari ne znaju i što im nitko nije rekao da vrhunsko ulje upravo pretvaraju u neupotrebljivo užeglo smeće,” sažeo je problem gospodin Marjanović.

Marjanovićev kvarnerski slučaj nije iznimka nego pravilo. Barem devedeset posto hrvatskih lokala, od pizzeria i roštiljarni, preko nacionalnih restorana i bistroa, do klasičnih ribljih restorana, bezbrižno ostavlja boce ulja na suncu. I tako ubijaju ulje, vrijeđaju potrošače, kompromitiraju brendove vrhunskih maslinovih ulja i razbacuju se novcem, jer su dobra hrvatska ulja uglavnom skupa.

Stoga molimo restoratere i konobare da nikad ne ostavljaju boce ulja na suncu i da ih ne drže kraj roštilja, jer preduga izloženost vrućini izaziva sličan učinak kao izloženost suncu.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Poštovani restorateri, nemojte ni u ludilu držati vaše skupe boce ulja na suncu (ili blizu roštilja)

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min