Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Što da radimo s vinima na plus 40? Sada čak i oranži trebaju u hladnjak

vino-kibla-led

“Ne dolazi u obzir da moja vina ikad idu u hladnjak!” uvjeravao nas je Joško Gravner kad smo ga posjetili u njegovu domu u Oslavju, prije malo manje od tri godine. No, čak ni autentični geniji poput  Gravnera ne moraju biti u pravu u svim slučajevima, osobito onim ekstremnim.

A danas je počelo ekstremno vrijeme. Probudili smo se na plus 22, u podne smo došli do 30 a predvečer bi trebalo biti 33.

Skoro sve restoranske terase  u određeno su doba dana izložene suncu, što znači da na njima temperatura  može porasti do 40  stupnjeva. U tim uvjetima ne vrijede uobičajene preporuke za serviranje vina, jer će se vino na stolu zagrijavati značajno brže nego inače.

Osim toga, pri ekstremnim se vrućinama mijenja i naša percepcija temperature: ono što nam je inače prehladno sad postaje poželjno i ugodno. Što znači da sve standardne preporuke  za temperature posluživanja vina trebamo prilagoditi tropskim vanjskim temperaturama. Evo preporuka za serviranje vina po vrućini, temeljenih na osobnim iskustvima.

1. Non vintage šampanjci i pjenušci: 4 do 6 stupnjeva

2. Vintage šampanjci , luxury cuveei i teži 

pjenušci: 6 do 10 stupnjeva

3. Svježa mlada bijela vina, poput malvazija, graševina ili rizlinga: 6 do 8 stupnjeva

4.Rosei; 6 stupnjeva

5.Odležana bijela vina laganog tijela: 8 do 10 stupnjeva

6.Odležana, kremasta bijela vina velikog tijela: 10 do 12 stupnjeva

7. Oranži: 12 do 16 stupnjeva, s tim da po žestokim  vrućinama možemo počiniti smrtni grijeh i buteljku oranža  staviti u posudu s ledom (premda bi Joško Gravner vjerojatno dobio srčani udar).

8. Lakša crna vina, s manje tanina, ekstrakta i alkohola: 12 do 14 stupnjeva (takva vina, poput Lagunine Terra Rosse ili laganijih frankovki i merlota mogu se piti rashlađena i na nižom temperaturama)

9. Crni pinot: maksimalno do 16 stupnjeva , ako baš nije riječ o burgundskom grand cru vinu

10. Crna vina velikog tijela: maksimalno 18 stupnjeva

11. Slatka vina: momjanski poluslatki muškati ne trebaju biti jako hladni. No, zaista slatka vina, od Sauternesa, preko TBA rizlinga do sjajnih vina braće Benvenuti, ne bi smjela biti toplija od 3 do 4 stupnja. Bivši vlasnik D’Yquema, grof Alexandre de Lure Saluce pio je svoje najbolje berbe na temperaturi smrzavanja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.