Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto moderne gastro konobe poput Ganeuma i Zijavice drastično poboljšavaju sliku hrvatske gastronomije

Vlasnik Zijavice Stiven Vunić prije dvije godine zamolio nas je da mu pokušamo pronaći neki ozbiljan riblji restoran u Londonu ili Baskiji, gdje bi stažirao tijekom zime. Nažalost, spletom okolnosti nismo mi uspjeli pomoći ali moramo priznati da nas je impresioniralo što čovjek iz konobe na plaži želi stažirati u velikom svjetskom restoranu: donedavno su stažiranja u inozemstvu bila rezervirana za kuhare iz velikih hrvatskih restorana.

Vunićeva ambicija da uči danas se vrlo jasno vidi u konačnom proizvodu: hrana u Zijavici u Mošćeničkoj dragi ove je sezone tehnički perfektna i atraktivno prezentirana. Zijavica je u zadnje dvije godine značajno napredovala a nije izgubila identitet jednostavne, svježe i široko dostupne morske kuhinje.

Isto vrijedi i za Roberta Benziu, vlasnika izvrsne lovranske konobe Ganeum. Benzia također kuha sa svježim, dnevnim sastojcima koji su jako ukusni, i koji naizgled nisu prošli nikakvu osobito elaboriranu obradu, iako su u detaljima vrlo kompleksni, poput cijelih škampa u ljušturi, s očišćenim repovima. Ganeum je, kad je riječ o vinima, tri velika koraka ispred Zijavice, ali njihova je gastronomska poetika vrlo slična. Čini nam se da bi na tom tom putu mogla biti i Valle Losca u Voloskom, no ondje nažalost nismo stigli jesti više od dvije godine, pa ne možemo procijeniti u kojem se smjeru razvija ta šarmantna konoba.

Ganeum i Zijavica redefiniraju samo značenje riječi konoba na sjevernim Jadranu. Do prije par godina konobe su bile mjesta sa svježom, srčanom ali jako rustikalnom hranom, i s vrlo nepažljivim odnosom prema piću. Ganeum i Zijavica konobe su s naizgled jednostavnom, svježom, srčanom ali tehnički sofisticiranom hranom, i s vinskim kartama, osobito u slučaju Ganeuma, koje nadilaze mikrolokalne okvire. Riječ je o relevantnoj lokalnoj gastronomiji u jednostavnom

pakiranju, s prihvatljivim cijenama. Utoliko Ganeum i Zijavica predstavljaju budućnost konoba na sjevernom Jadranu i već sada dramatično poboljšavaju gastronomsku sliku Kvarnera.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.