Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

RUŽIČASTO LJETO 2020. Osam izvrsnih suhih vina za one koji rose shvaćaju zaista ozbiljno

rose-casa

Rose napokon ni u Hrvatskoj više nije slatkasti voćni sok. Ne kažemo da je nemoguće naletjeti na bogati, raskošno voćni, blago slatki rose. Međutim, svjetski trendovi već desetak godina pokazuju da je rose postao žanr ozbiljnih suhih i svježih vina. Toliko ozbiljnih da je i složenica brose izgubila smisao koji je imala ranije.

Danas se podrazumijeva da rose mora biti suh, pa je skoro svaki dobar rose istodobno i brose. Posve suhi rose već je godinama jedno od najtraženijih vina na svjetskom tržištu. Suhi se rose, umjesto onih slatkastih budalaština poput Damskog rosea, napokon nametnuo i hrvatskoj vinskoj sceni. Evo osam veoma dobrih primjera iz svijeta i Hrvatske.

1. Rose et Or 2019, Chateau de Minuty, Provansa

Rose et Or godinama dobiva između 93 i 95 bodova u brojnim svjetskim vinskim medijima. Rose et Or iznimno je elegantno, kremasto vino s laganim aromama crnog i crvenog voća i sa svježim vinsko-voćnim okusima. Riječ je o roseu višeg, vrlo kompleksnog i gastronomskog ranga, koji nije jeftin.

2. Miraval 2019, Provansa

Rose Angeline Jolie i Brada Pitta svojom je blijedom bojom, visokim kiselinama, jakim savoury elementima i minimalnom voćnošću, postao prototip brosea. Berba 2019. još je brutalnija od prethodnih. Veliko vino za potrošače koji znaju.

3. Crni pošip 2019, Nerica, Dalmacija

Neričin Crni pošip najoriginalniji je hrvatski rose. Ovo je vino napravljeno od zamalo izumrle sorte koja nije povezana s pravim bijelim pošipom. Crni Neričin pošip vino je s tonu karaktera, jakim voćnim okusima i aromama, koje predstavlja mikrosvijet za sebe.

4. St Heels Rose 2019, Ernest Tolj, Pelješac

Osim što se radi o najduhovitijoj etiketi u povijesti hrvatske vinske industrije (“sveta štikla”) Toljev je St Heels dokaz da se čak i od plavca može napraviti komercijalni i lepršavi rose

5. M de Minuty, Chateau de Minuty, Provansa

M de Minuty široko je dostupno vino jednog od najvažnijih provansalskih proizvođača. Ova elegantna kupaža grenachea i cinsaulta, s diskretnim aromama crvenog bobičastog voća, ubraja se među najprodavanije  svjetske rosee.

6. Laguna, Rose, Istra

Veliki enolog Milan Budinski uspijeva proizvesti visokokomercijalni rose, pun autentičnog vinskog karaktera, za smiješno mali novac. Budinskog bi trebalo izabrati za predsjednika Vinske Republike Hrvatske, što bi unaprijedilo našu vinsku industriju za desetljeće ili dva.

7. Galić, Rose 2019, Slavonija

Kutjevačka vinarija Galić prije pet ili šest godina proizvodila je rose s puno rezidualnog šećera. Danas je njihov rose hrskav, pun šumskih jagoda, posve suh i jako seksi. Izvrsno vino.

8. Tomić, Opolo Nobile, Dalmacija

Mislimo da je trebalo ponešto hrabrosti i ponešto vizije da se na Hvaru vinificira posve suhi rose. No, taj se eksperiment isplatio. Hrskavi, tvrdi Opolo Nobile uvjerljivo je najuspjelije od svih mladih vina velikog Andra Tomića

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.