Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Legendarni australski vinski kritičar James Halliday prodaje svoju zbirku Romanée-Contija

halliday

Australski vinski kritičar James Halliday, apsolutni autoritet unatrag zadnjih pedesetak godina, stavlja na aukciju 250 vina Romanée-Conti iz svoje privatne zbirke. Među lotovima su La Tâche 1973 i 1999 i boca Romanée-Contija 1973, čija se potencijalna cijena procjenjuje na više od 50 tisuća kuna po boci, piše Decanter. 

romanee-conti

To da vinski kritičar na aukciju stavlja ovakvu zbirku totalna je rijetkost. Vrijednost Hallidayeve kolekcije Romanée-Contija procjenjuje se na 600 tisuća eura. Aukcija se održava na internetu i trajat će do 28. lipnja.Riječ je o najvećoj aukciji ove vrste u povijesti Australije. “Kolekcija es razvijala više od 30 godina. Kako bih popio najstarija vina zamijenio bih ih naj novijim berbama,” objasnio je Halliday, čiji je privatni podrum, poznat po nevjerojatnim vinima iz cijeloga svijeta, dosad bio zatvoren za javnost.

“Vino skupljam i pijem više od 60 godina. Isprva sam se fokusirao na australska vina, a kako se moje iskustvo i razumijevanje polako širilo, zbirku sam širio sjajnim vinima iz cijeloga svijeta. Veselim se da ih sada mogu podijeliti drugim ljubiteljima vina,” kaže Halliday.  Krajem godine Halliday će još jedan dio zbirke dati na aukciju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.