Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
aqua-panna-banner

KVARTOVSKI RESTORANSKI VODIČ (5) Da nema Esplanade, veliki prostor od centra prema jugu bio bi tužna pustinja

zinfandels

Zagreb od centra prema jugu, koji obuhvaća južne dijelove Palmotićeve i Petrinjske, Tomislavov trg, cijelu Savsku, Prisavlje, zapadni dio Vukovarske, Vrbik i bezbroj manjih ulica, drugo je najgore restoransko područje u gradu iza nepobjedivog Novog Zagreba.

Apsolutno je fascinantno da u toj zoni prepunoj poslovnih zgrada, fakulteta, škola klubova, sportskih institucija pa čak i muzeja, ne možete gotovo ništa pristojno pojesti. Da nema Esplanade koja doslovno fizički povezuje strogi centar grada sa zagrebačkim jugom do kojeg se dolazi kroz podvožnjak, mogli bismo reći kako se radi o gastronomski najbeznačajnijem dijelu Zagreba. Uspjeli smo ipak izdvojiti nekoliko korektnih do dobrih restorana, plus izvrsne Esplanadine: lista počinje s Petrinjskom a završava na Prisavlju

1. Lari & Penati, Petrinjska

lari-penati-g

Prvi zagrebački street food restoran i danas je u odličnom stanju. Malogdje u Zagrebu možete tako dobro jesti za toliko malo novca.

2. Zinfandel’s, Esplanade, Mihanovićeva

zinfandel-izbor

Zinfandel’s je restoran visoke hotelske kuhinje, koji nečijom greškom u Michelinovu sustavu nije dobio zvjezdicu. Zinfandel’s je tehnički perfektan, senzualan, hedonistički restoran u kojem zaista vrijedi trošiti novac.

3. Le Bistro, Esplanade, Mihanovićeva

le-bistro-esplanade

Le Bistro je uz Mali bar uvjerljivo najbolji bistro u Zagrebu. Uz razna sezonska jela i menije koji se često mijenjaju, moramo sugerirati da probate vječne favorite Bistroa; wienerschnitzel daleko je najbolji u gradu. dok je tartar biftek također izvrstan.

4. Jadranka, Vukovarska

jadranka

Jadranka, u vlasništvu velike vinske tvrtke Miva, počela je kao mala nepretenciozna hranionica. Par godina kasnije, neposredno prije epidemije, pred Jadrankom se stajalo u redu. Jadranka ima jednu od najboljih i najjeftinijih lista vina na čaše u cijeloj Hrvatskoj.

5. Tvornica pljeskavica Kosta, Savska

tvornica-pljeskavica-kosta

Kosta je u svom žanru dvije klase bolji od najbližih zagrebačkih konkurenata. Kostina pljeskavica ulazi u wet dreams obožavatelja roštilja. Nabave li ikad pristojno vino i pivo, moći će konkurirati za mjesto na listi desetak najboljih zagrebačkih restorana.

6. Jadera, Zeleni trg

jadera (1)

Jadera je jako simpatični bistro s građanskom dalmatinskom kuhinjom. Riječ je o jedinom zaista dobrom restoranu u cijelom velikom Vrbiku.

7. Mex Cantina, Savska

mex-cantina-glavna1

Jedini zagrebački meksički restoran polako se približava 25 rođendanu. Mex Cantina ima puno profesionalnih problema, no meso je uvijek dobro, guacamole svjež, a porcije ogromne.

9. Balon, Prisavlje

balon-glavna

Balon je prilično ozbiljan gastronomski bistro s prekrasnom terasom, veoma dobrim mesom i gotovo odličnom vinskom kartom. Idealan je za ovo doba godine.

aqua-panna-sidebar
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

KVARTOVSKI RESTORANSKI VODIČ (5) Da nema Esplanade, veliki prostor od centra prema jugu bio bi tužna pustinja

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min