Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

KVARTOVSKI RESTORANSKI VODIČ (5) Da nema Esplanade, veliki prostor od centra prema jugu bio bi tužna pustinja

zinfandels

Zagreb od centra prema jugu, koji obuhvaća južne dijelove Palmotićeve i Petrinjske, Tomislavov trg, cijelu Savsku, Prisavlje, zapadni dio Vukovarske, Vrbik i bezbroj manjih ulica, drugo je najgore restoransko područje u gradu iza nepobjedivog Novog Zagreba.

Apsolutno je fascinantno da u toj zoni prepunoj poslovnih zgrada, fakulteta, škola klubova, sportskih institucija pa čak i muzeja, ne možete gotovo ništa pristojno pojesti. Da nema Esplanade koja doslovno fizički povezuje strogi centar grada sa zagrebačkim jugom do kojeg se dolazi kroz podvožnjak, mogli bismo reći kako se radi o gastronomski najbeznačajnijem dijelu Zagreba. Uspjeli smo ipak izdvojiti nekoliko korektnih do dobrih restorana, plus izvrsne Esplanadine: lista počinje s Petrinjskom a završava na Prisavlju

1. Lari & Penati, Petrinjska

lari-penati-g

Prvi zagrebački street food restoran i danas je u odličnom stanju. Malogdje u Zagrebu možete tako dobro jesti za toliko malo novca.

2. Zinfandel’s, Esplanade, Mihanovićeva

zinfandel-izbor

Zinfandel’s je restoran visoke hotelske kuhinje, koji nečijom greškom u Michelinovu sustavu nije dobio zvjezdicu. Zinfandel’s je tehnički perfektan, senzualan, hedonistički restoran u kojem zaista vrijedi trošiti novac.

3. Le Bistro, Esplanade, Mihanovićeva

le-bistro-esplanade

Le Bistro je uz Mali bar uvjerljivo najbolji bistro u Zagrebu. Uz razna sezonska jela i menije koji se često mijenjaju, moramo sugerirati da probate vječne favorite Bistroa; wienerschnitzel daleko je najbolji u gradu. dok je tartar biftek također izvrstan.

4. Jadranka, Vukovarska

jadranka

Jadranka, u vlasništvu velike vinske tvrtke Miva, počela je kao mala nepretenciozna hranionica. Par godina kasnije, neposredno prije epidemije, pred Jadrankom se stajalo u redu. Jadranka ima jednu od najboljih i najjeftinijih lista vina na čaše u cijeloj Hrvatskoj.

5. Tvornica pljeskavica Kosta, Savska

tvornica-pljeskavica-kosta

Kosta je u svom žanru dvije klase bolji od najbližih zagrebačkih konkurenata. Kostina pljeskavica ulazi u wet dreams obožavatelja roštilja. Nabave li ikad pristojno vino i pivo, moći će konkurirati za mjesto na listi desetak najboljih zagrebačkih restorana.

6. Jadera, Zeleni trg

jadera (1)

Jadera je jako simpatični bistro s građanskom dalmatinskom kuhinjom. Riječ je o jedinom zaista dobrom restoranu u cijelom velikom Vrbiku.

7. Mex Cantina, Savska

mex-cantina-glavna1

Jedini zagrebački meksički restoran polako se približava 25 rođendanu. Mex Cantina ima puno profesionalnih problema, no meso je uvijek dobro, guacamole svjež, a porcije ogromne.

9. Balon, Prisavlje

balon-glavna

Balon je prilično ozbiljan gastronomski bistro s prekrasnom terasom, veoma dobrim mesom i gotovo odličnom vinskom kartom. Idealan je za ovo doba godine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.