Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Došlo je ljeto, molimo restorane da crna vina stave u hladnjake ili podrume

vino kviz

Jučer smo ručali u Budweiseru u Heinzelovoj koji je, znamo da se ponavljamo, ali činjenice su činjenice, bio prepun kao u predepidemijsko doba. Hrana je bila veoma dobra: svježe narezane salate, biftek čiji bi presjek po crvenoružičastoj boji mogao na reklamu bilo kojeg skupog steakhousea , plus uobičajeno sočan roštilj. Prva, aperitivna runda vina, Kozlovićeva Malvazija, također je došla na stol u perfektnom stanju. Uz roštilj smo htjeli nešto crno, pa smo naručili Korlat Syrah. Umjesto vina, donijeli su nam mirišljavu juhu. Siroti Korlat bio je opako pregrijan. na 25 ili više stupnjeva. Loše za vino, još gore za našu omiljenu gostionicu u susjedstvu .’

Budweiser je nažalost jedan od bezbroj hrvatskih restorana koji u ljetnim mjesecima prodaju pregrijana vina. Evo nekoliko razloga zbog kojih se to mora izbjegavati. Prvo, starinsko pravilo da se crno vino poslužuje na sobnoj temperaturi danas je notorna glupost. Prije 150 godina prosječna zimska sobna temperatura na području Austrijske monarhije vrtila se oko 18 stupnjeva, danas prelazi 23 stupnja.

Drugo, visoka temperatura vino čini džemastim i ubija mu teksturu i strukturu. Treće, pretoplo crno vino naprosto je nepitko.’ Stoga molimo Budweiser i druge hrvatske restorane bez profesionalnih sommeliera, da crna vina, osobito ljeti, drže na rashlađenim mjestima. Sve što je toplije od 18 stupnjeva uglavnom je nepitko i ne bi se smjelo posluživati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.