Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Badelov Sauvignon Vezak iz 2019. spada među nekoliko najboljih hrvatskih sauvignona. Željeli bismo ga vidjeti u dućanima

vezak-sauvignon

Otkako je Daruvarska vinarija koja posluje u sklopu Badela 1862. prešla s polusuhog na potpuno suhi sauvignon, to se vinon redovito uvrštava među tri ili četiri najbolja hrvatska sauvignon blanca. Lanjska berba možda je najuspješnija dosad, zaton što je spojila relativno veliko, mišićavo tijelo (13,5 alkohola) s plemenitim, kompleksnim aromama koje se bitno razlikuju od prvoloptaških sauvignona.

Sauvignoni na prvu loptu vina su koja vas zapljusnu intenzivnim zelenim aromama, ali u kojima često nema ničeg drugog osim zelenog i kiseline. Ona su uglavnom šuplja, jednodimenzionalna i tanka. Sauvignon Vezak iz 2019. ozbiljno je vino, koje jako miriše po bazgi. Iza te naglašene cvjetno herbalne arome osjećaju se nijanse ogrozda i i pokošene trave, pa onda mirisi limete i grejpa. Tekstura je gotovo kremasto svježa, a struktura čvrsta, s moćnim kiselinama koje, međutim, nisu preuzele ovo fino balansirano vino.

Sauvignon Vezak iz 2019. godine zbog svog se punog tijela i šire teksture može piti i uz širi gastronomski repertoar od onog uobičajenog za tu sortu (šparoge, grašak, rižoto, kozji sir, sushi). Mislimo da bi odlično išao uz poširanu ili pećenu bijelu ribu, uz lignje, sipe, hobotnicu i školjke, kao i uz piletinu i svinjetinu ma roštilju. U prijašnjim se godinama ovo izvrsno vino nije moglo kupiti, jer se punilo samo za restorane, barove i hotele. Bilo bi lijepo kad bi se nova berba mogla nabaviti i u supermarketima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.