Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

10 razloga da baš sada posjetite Dubrovnik

360

Ovaj tekst nije nastao u suradnji s dubrovačkom Turističkom zajednicom ili bilo kojom državnom institucijom. Mislimo, dapače, da ni lokalne ni državne turističke vlasti, kao ni velike hotelske korporacije, nisu učinile baš ništa da bi oživjele turizam u Dubrovniku. Dubrovnik je odsječen i zasad turistički izbrisan, što je nacionalna sramota, jer je riječ o najjačem hrvatskom turističkom brendu i uvjerljivo najljepšem gradu u zemlji.

Andrej Plenković, koji je jučer boravio u Mostaru naprosto je morao svratiti na ručak i photo opportunity u Dubrovnik, da bi simbolički podržao prespori povratak Dubrovnika u normalan život. Pa ipak i sadašnji, tihi i zatvoreni Dubrovnik ima golemi turistički potencijal , pogotovo za domaće goste. Evo deset razloga zbog kojih bi Hrvati idućih nekoliko vikenda trebali provoditi u Dubrovniku.

1. Konačno je financijski dostupan

villa-dubrovnik

Dubrovnik se mora vidjeti. Živjeti u Hrvatskoj a ne posjetiti Dubrovnik grijeh je prema samom sebi. Prijašnjih je godina Dubrovnik zbog ekscentrično visokih cijena bio nedostupan većini hrvatskih građana. Trenutno je sasvim dostupan.

2. Nije baš toliko daleko

ceste

2. Dubrovnik nije nepodnošljivo daleko: pet i pol sati vožnje od Zagreba, dva do dva i pol sata od Splita. Najveći dio puta vozite po autocesti. Odnedavno su obnovljene i zrakoplovne linije.

3. Dubrovačke zidine

dubrovnik-zidine

Zidine se baš moraju vidjeti i obići. Lani je ulaznica za zidine koštala 200 kuna, a sad košta 50 kuna.

4. Lokrum

lokrum

Golema je šteta ne prošetati Lokrumom, prelijepim otočićem preko puta grada. Cijene za Lokrum također su se drastično smanjile.

5. Konavle

konavle

Konavle su spektakularan, manje brendiran dio dubrovačke rivijere koji možete upoznati i atraktivnim safarijem na quadovima. Konavle su dom proizvođača dubrovačkih malvasija poput obitelji Karaman. Ispod Konavala nalaze se neke od najljepših plaža na jugu Hrvatske.

6. Gradske plaže

Dubrovačke gradske plaže u ovo su doba godine inače već prepune. Sada nisu. Dubrovnik je jedan od rijetkih gradova s nekoliko atraktivnih plaža u strogom centru grada. Naš je favorit plaža ispod hotela Bellevue na kojoj ljeti možete promatrati pravi spektakl kad lokalni klinci skaču s Kokošinjca, stijena visoke petanest metara (hotel nažalost ne radi).

7. Arboretum

arboretum-trsteno

U mjestu Trsteno dvadesetak minuta vožnje od grada nalazi se spektakularni arboretum, koji su morali razgledavati učenici na ekskurzijama. Prije puno godina, dok Dubrovnik još nije postao globalno skup, gimnazijalci i osnovnoškolci redoviti su posjećivali taj grad i njegove brojne znamenitosti. Preporučujemo Ministarstvu obrazovanja da što prije obnovi tu praksu.

8. Pelješac

st-hills-terasa

Pelješac je samo srce hrvatske industrije velikih crnih vina. Obavezno posjetiti Dingač i vinarije Miloš, Saints Hills i Bura- Mrgudić.

9. Komarna

rizman-komarna

Na cesti za Dubrovnik neposredno prije Neuma, prolazi se kroz Komarnu. Komarna je najmlađe, prelijepo i jedino potpuno ekološko hrvatsko vinogorje, sa sve uspjelijim vinima koja dobivaju niz međunarodnih priznanja. Posjetiti vinarije Rizman i Terra Madre.

10. Mali ston

ston-kamenice

10. Mali Ston svjetski je poznat po proizvodnji kamenica. U Malom Stonu kamenice možete jesti u nekoliko pouzdanih tradicijskih restorana koji su sada spustili cijene, a prije ili poslije ručka trebalo bi uživati u razgledavanju impresivnih stonskih zidina podignutih u 14. i 15. stoljeću.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.