Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

KVARTOVSKI RESTORANSKI VODIČ KROZ ZAGREB (1) Centar-Istok ima neke od najboljih restorana u gradu

el-toro-sala

Formalno govoreći, u Zagrebu nikad nije postojao kvart koji se zove Centar -stok. No, morali smo ga formirati za potrebe ovog vodiča, jer svaki od dijelova grada koje smo uvrstili u Centar-Istok, prostor od Maksimira do Draškovićeve i od Petrove do Zvonimirove, imanaprosto premalo dobrih lokala da bi uopće mogao funkcionirati kao samostalni restoranski kvart.

Centar-Istok od većih ulica obuhvaća Zvonimirovu, Martićevu, Maksimirsku, Petrovu, Vlašku do Draškovićeve, Kvaternikov trg i Heinzelovu do Zvonimirove. U Centru-Istok nalaze se neki od najboljih zagrebačkih restorana, kao i jedina gradska Michelinova zvjezdica. Važni restorani u Centru Istok, od centra prema Maksimiru

1. Mali bar, Vlaška, gastronomski bistro

mali-bar-interijer

Mali bar Ane Ugarković u svojoj sedmoj godini kuha bolje neko ikad. Hrana je vrlo sezonska, šarmantna, i tehnički uglavnom besprijekorna

2. Karijola, Vlaška, pizzeria

karijola

Karijola je prije dvadesetak godina doslovno revolucionarno promijenila zagrebački i hrvatsku scenu pizzeria. Još se dobro drži.

3. Khaos Thai, street food

khaos-g

Tajlandski kiosk ispred Importanne galerije prodaje uvjerljivo najautentičniju i najatraktivniju uličnu hranu u Zagrebu.

4. SoHo, Dukljaninova, sushi shop

soho-kuhar

Ovaj mali dućan nudi visokokomercijalne igračke poput sushi burgera, ali i sasvim korektan nigiri .

5. Noel, Dukljaninova, fine dining, Michelinova zvjezdica

jug-vokal-noel

Jedini zagrebački restoran sa zvjezdicom u postepidemijsko je razdoblje ušao s novim chefom, gastronomskim wunderkindom Brunom Vokalom.

6. Le Kolač, Petrova, gastroslastičarna

le-kolac-vitrina

Jedina slastičarna na ovoj listi proširila je asortiman luksuznim, tehnički savršeno izrađenim sladoledima.

7. Zlatna školjka, Martićeva, bistro

zlatna-skoljka-glavna

Zlatna školjka omiljeni je susjedski, uglavnom riblji bistro, sa svježom hranom, dnevnim jelima i korektnim cijenama.

8. El Toro, Grabovčeva, latinoamerički restoran

toro-g copy

Toro je po svim elementima, od uređenja, preko hrane do servisa, jedan od najciviliziranijih  i najugodnijih restorana u Zagrebu.

9. Batak, Gotovčeva, roštiljarna

batak

Uz klasični roštilj na drveni ugljen Batak servira i nešto sezonskih jela, plus goveđi tartar po nevjerojatno niskoj cijeni. Vinska karta jako je dobra za kriterije roštiljarne.

10. Kod Šime, Martićeva, zalogajnica

Šime je lokalni fenomen. Šime ignorira sezone i uvijek kuha jednu te istu hranu na žlicu (okej, ljeti nema sarmi). I uvijek je prepun.

11. Budweiser, Heinzelova, zalogajnica/roštiljarna

budweiser

Goleme porcije, prihvatljive cijene i korektna hrana razlozi su iznimne Budweiserove popularnosti. Biftek im zna biti odličan, premda velika većina gostiju ondje ne dolazi na steakove.

12. Plavi 9, Fijanova, zalogajnica

Plavi 9 morao se zbog potresa preseliti iz Zvonimirove u restoran Pod mirnim krovovima u Fijanovoj, koji pripada istoj firmi. Plavi 9 spada među najjeftinije i najsimpatičnije zalogajnice u gradu.

13. Bota Šare, Zvonimirova, riblji restoran

bota-sare-kamenica-g

Bota Šare reklamira se sushijem koji zaista nije dobar. Međutim, kamenice su izvrsne, a i svježa riba katkad je prvorazredna .

14. Duksa, Duknovićeva, pizzeria

duksa-interijer

Duksa je nastala na Karijolinoj školi i stekla vjernu, katkad fanatiziranu publiku. Čini se da im ide dosta dobro, jer su lani otvorili ekspozituru na Bundeku koja dijeli dobre i loše značajke maksimirske Dukse.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.