Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veliki francuski čokolatijer Michel Cluizel umro je u 87. godini

cluizel-g

Michel Cluizel, jedan od najpoznatijih francuskih čokolatijera, umro je 26. svibnja u 87. godini. Cluizel je bio vlasnik i počasni predsjednik istoimene obiteljske čokolaterije iz Damvillea u Normandiji, jednog od međunarodno najprepoznatljivijih brendova francuskih zanatskih čokolada. Michel Cluizel rođen je 1. svibnja 1933. godine i cijeli je život strastveno posvetio čokoladi.

Manufakturu Cluizel su 1948. osnovali njegovi roditelji Marc i Marcelle Cluizel. Mladi par doselio je iz predgrađa Pariza u Damville, u kuću Marcelleine majke. Čokoladu su počeli proizvoditi jer su svoj slastičarski biznis htjeli proširiti izvan obiteljske kuhinje i otvoriti trgovinu i dostavu. 

Michel Cluizel odrastao je među bombonima i čokoladama i već kao mali dječak postao šegrt u obiteljskoj firmi. Njegov otac vodio je proizvodnju, a majka trgovinu. Obrazovanje je nastavio na kuharskim školama i stažirajući u profesionalnim kuhinjama, u kojima je počeo kao perač posuđa. Kad nije učio ili radio, pomagao je roditeljima. U Damvilleu je bio poznat po tome što je slatkiše  dostavljao na koturaljkama da bude brži. Ipak, kad je trebao odlučiti što će studirati, Michel Cluizel odlučio se za trgovinu, koju je diplomirao u Parizu. Nakon diplome vratio se u Damville i posao čokolatijer. S ocem je reorganizirao i proširio proizvodnju i značajno unaprijedio biznis koristeći poznanstva sa chefovima koje je stekao stažirajući. 

Michel Cluizel predvidio je budućnost čokolatijerstva. S ušteđenim novcem kupio je zemljište na izlazu iz Damvillea i tamo izgradio modernu novu manufakturu. Godine 1969. obiteljski obrt registrirao je kao privatnu tvrtku i počeo graditi malu tvornicu. Tada su počeli kontrolirati cijeli proces proizvodnje, od zrna kakaa do komercijalizacije novih čokolada.

Prve čokolade Cluizeli su izvezli 1982. u Ameriku. Michel Cluizel popularnost i ugled stekao je single plantation čokoladama poput Los Ancones, Mangara ili Maralumija, koje su osvajale i publiku i nagrade na međunarodnim ocjenjivanjima. No, Michel Cluizel brend poznat je i po pomaknutim, dekadentnim okusima od bogatih tamnih čokolada s arancinima do mliječnih čokolada sa Speculaas keksima. 

cluizel-tvornica
cluizel-manufaktura
cluizel-cokolade

Početkom devedestih Cluizel je u posao počeo uvoditi svoju djecu. Deset godina kasnije, Michel Cluizel čokolade bile su poznate u cijelom svijetu, što je obitelji omogućilo da do 2006 .otvori lanac trgovina u new Yorku, Riyadu, Londonu, Tokiju i Parizu Kad se 2010. povukao i firmu prepustio svojoj djeci Pierreu, Sylvie, Marcu i Catherine, Cluizel je imao 20 tisuća četvornih metara proizvodnih pogona, više od 200 zaposlenih i novu generaciju obitelj na čelu firme, spremnih u posao uvesti njegove unuke, a Damvilleu, u kojemu je izgradio cijelu svoju impresivnu karijeru, ostavio je muzej Chocolatrium. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.