Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stigli su novi Lagunin Rose i Malvazija, popularna nagrađivana vina koja ne koštaju mnogo

laguna-2019-g

Lagunin Rose u prepoznatljivoj prozirnoj boci lani je proglašen najboljim nefrancuskim ružičastim vinom na francuskom natjecanju Mondial de Rose, svojevrsnom svjetskom prvenstvu u roseima. Mondial de Rose nije nikakvo PR natjecanje. Prije četrnaest godina pokrenula ga je stručna udruga, Francuska unija enologa, kako bi počela sustavno podizati kvalitetu rosea.

Prošle su godine suci Mondial de Rosea ocijenili preko 400 uzoraka iz tridesetak zemalja, a Lagunin je Rose osvojio 89 bodova:radilo se, ponovimo, o najbolje ocijenjenom roseu izvan Francuske, ali i o petom najbolje ocijenjenom roseu u ukupnom poretku, što znači da je Milan Budinski, Lagunin glavni enolog, pobijedio čitav niz poznatih provansalskih vina.

laguna-malvazija-rose-2019

Zašto je priča o lanjskom šampionskom vinu važna ove godine? Zato što je Lagunin Rose iz 2019. koji upravo izlazi na tržište, još bolji od lanjskog šampionskog Rosea. Milan Budinski spada među najvrednije stručnjake u istarskoj I hrvatskoj vinskoj proizvodnji.

Ono što fascinira kod Budinskog jest njegova sposobnost da napravi vina ozbiljne međunarodne klase za mali novac. Kupci su dakle u supermarketu za četrdesetak kuna mogli kupiti vino koje je Francuska unija enologa ocijenila petim najboljim roseom u konkurenciji 400 etiketa,, a sad mogu kupiti vino koje je još uspjelije.

Lagunin Rose proizvodi se u više od 200 tisuća buteljki, od terana, merlota, syraha i cabernet sauvignona. Ovogodišnji Rose nešto je puniji, supstancijalniji, pa čak i aromatičniji od lanjskog, ali je zadržao naglašenu svježinu I besprijekornu čistoću. Na nosu je pun crvenog ljetnog voća, okusi perfektno prate arome a nota višeg intenziteta u usporedbi s prošlogodišnjom berbom, čini ovaj Rose idealnim za sezonu roštilja. Premda, iskreno govoreći, mi smo ga popili samog, uz par kockica pecorina, jer je ovisnički lakopitak.  

Nova Lagunina Malvazija u prozirnoj boci pojavila se na tržištu s tri mjeseca zakašnjenja, zbog očiglednih objektivnih razloga. Ovdje je riječ o nešto netipičnijem vinu od Rosea iz 2019. godine. Lagunina Malvazija u prozirnoj boci dizajnirana je za masovno tržište, jer se radi o najprodavanijem buteljiranom vinu u zemlji.

Međutim, berba 2019. koja je, dakle, bila izvrsna za bijela vina u cijeloj Hrvatskoj, očito je gospodinu Budinskom dala materijal za puno ambicioznije vino. Tako da Malvazija iz 2019. nije samo vino za supermarkete i beach barove, nego ozbiljno, strukturirano i aromatski zanimljivo (puno herbalnosti na nosu) bijelo vino koje predstavlja značajan iskorak u kontekstu svoje cjenovne kategorije od oko četrdesetak kuna. Nova Lagunina Malvazija može se fino piti uz čitav niz laganijih jela s ribama i školjkama, uz proljetno povrće ili uz sushi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.