Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PDV za turizam i restorane samo 10 posto: treba li vjerovati tom SDP-ovom izbornom obećanju?

restorani

Mediji su zadnjih dana objavili glavne točke izbornog programa Socijaldemokratske partije, jedne od dvije najveće hrvatske političke stranke. SDP, među ostalim, obećava da će porez na dodanu vrijednost za turizam i ugostiteljstvo smanjiti na deset posto.

Smanjenje poreza na dodanu vrijednost za hotele, restorane i kafiće najrazumniji je izborni prijedlog koji smo dosad čuli, budući da hotelska i restoranska industrija sa sobom povlače čitav niz drugih strateških poslovnih sektora, uključujućii prehrambenu, vinsku i marketinšku industriju.

Svaki direktor hotela i svaki vlasnik restorana, bara i kafića ovaj bi čas potpisao SDP ov prijedlog za smanjivanje PDV-a. Postavlja se, naravno, pitanje je li taj prijedlog realan i bi li ga SDP doista proveo ako pobijedi na izborima.

S jedne strane, situacija s državnim proračunom u ovom je trenutku toliko napeta da je veliko pitanje može li proračun podnijeti bilo kakvo smanjenje PDV-a. Osim toga, političkim strankama teško je vjerovati i u redovitim okolnostima, a posebno u predizbornim tjednima. S druge strane, činjenica je da je Vlada Zorana Milanovića smanjila PDV za restorane na 13 posto, dok je Vlada Andreja Plenkovića PDV za restorane udvostručila na 25 posto, te ga zadržala na toj razini do kraja prošle godine, što je zamalo uništilo hrvatsko ugostiteljstvo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.