Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U američkom kongresu predlažu 120 milijardi dolara nepovratne pomoći za male i neovisne restorane

restorai-amerika

Republikanski kongresmen Earl Blumenauer u srijedu je objavio Restaurants Act za 2020, prijedlog zakona o pomoći malim i srednjim restoranima u Americi. Riječ je o bazi američkog ugostiteljstva, segmentu koji izdržava najveći dio od 15 milijuna ljudi zaposlenih u tamošnjoj restoranskoj industriji. 

Paket pomoći za očuvanje radnih mjesta koji je prije nekoliko tjedana u Kongres poslao predsjednik Donald Trump bio je osmišljen tako da od njega mali neovisni, restorani nisu dobili gotovo ništa, jer su novac pojeli veliki restoranski i fast food lanci, mnogi od njih u bliski Trumpu. 

Ugostitelji i javnost digli su se na noge i tražili da se pomogne vitalnom dijelu američke restoranske industrije, malim uglavnom obiteljskim restoranima koji rade izvan restoranskih grupa. Bude li usvojen, Restaurants Act neovisnim će restoranima omogućiti 120 milijardi dolara izravne financijske pomoći. 

Važno je naglasiti da tu nije riječ o pozajmicama ni olakšicama, nego o nepovratnoj novčanoj pomoći. U prijedlogu zakona piše da se za ovu pomoć ne smiju kandidirati tvrtke koje su na burzi ili restoranski lanci s više od 20 lokala pod istim imenom. Pomoć bi bila dostupna do kraja 2020. godine i trebala bi pokriti razliku između prihoda iz 2019 i očekivanih prihoda restorana u 2020, s gornjom granicom pomoći od 10 milijuna dolara. Novac bi bio namijenjen pokrivanju plaća i doprinosa, otplati kredita, plaćanju najma, nabavi zaštitne opreme i sredstava za čišćenje i zatvaranju dugovanja dobavljačima.  

Restoranima koji do kraja godine naprave promet manji od iznosa pomoći koji su dobili, razlika će se pretvoriti u desetogodišnji kredit s 1 posto kamate. U prva dva tjedna novac će biti rezerviran za restorane s godišnjim prometom manjim od milijun i pol dolara, s posebnim fokusom na restorane “koje vode žene i pripadnici etničkih skupina.”

Pred ovim je prijedlogom dug put i ne može se znati hoće li biti izglasan, zasad ga podražvaju najutjecanije udruge ugostitelja.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.