Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

INSPIRATIVNA LISTA 7 najboljih sladoleda koje možete odnijeti kući za proljeće i ljeto 2020.

sladoledi-lista-2020

Scena sladoleda na hrvatskom tržištu jača iz godine u godinu. Orijent je nažalost,  otišao u prosječnost, pa ga više nema smisla spominjati među ozbiljnim sladoledarima, no zato smo dobili izvanredni, inovativni Melt i hedonistički Le Kolač. Medenko se i dalje sjajno drži, dok su industrijski sladoledi ozbiljno pojačani Highlifeom, najpametnijom novom Ledovom linijom unatrag barem deset godina.

Kako je ,eto, danas vrijeme lijepo i sunčano, baš svibanjsko, a za vikend se očekuju temperature više od 25 stupnjeva, odlučili smo jutros objaviti listu sedam najboljih sladoleda koje možete ponijeti doma. To znači da na listi, nažalost, nema Melta jer Melt ne postoji kao trgovački nego samo kao ugostiteljski proizvod. Šteta je što se samoborski  Medenko, koji je visoko na listi, ne distribuira  u supermarketima, nego samo u malim trgovinama. Medenko je idealna roba za upmarket Sparova i Konzumova samoposluživanja. 

1. Pistacije s višnjom, Le Kolač

le-kolac-sladoled

Robert Hromalić napravio je prvi  sladoled u Hrvatskoj u kojem se zaista osjeti okus pistacija. Dobre pistacije su naime pune zelenih tonova , uzrokovanih klorofilom. Ti se tonovi, međutim, ne osjete u 99 posto  industrijskih  proizvoda s pistacijama., dok Le Kolačevom sladoledu daju dodanu vrijednost  koja ga je, uz perfektno kremastu  teksturu, dovela na prvo mjesto naše ovogodišnje liste najboljih sladoleda na domaćem tržištu.

2. Izabela, Medenko

medenko-izabela

Prekrasna  purpurna boja ove voćne bombe napravljene od “zabranjenog” vinskog grožđa (Izabela pripada rodu vitis labrusca, dok se vino proizvodi od grožđa iz roda vitis vinifera) samo  je jedan od argumenata u korist možda najuspjelijeg Medenkova sladoleda uopće. Drugi, još važniji argument za drugo mjesto na ovoj listi jest besprijekorna ravnoteža slatkoće, svježine i zrele voćnosti. Medenkova Izabela malo je  remek djelo, koje će vam uljepšati dan, proljeće I ljeto.

3. Mango & Raspberry, Haagen Dazs

haagendazs-mango

Mango i maline svojedobno neovisne američke tvornice sladoleda, koja je već dugo multinacionalka, naš su stalni favorit u ovakvim izborima. Riječ je o jako elegantnom sladoledu, najkremastijem na hrvatskom tržištu, ne preslatkom, s prirodnim okusima voća

4. Dark Chocolate and Raspberry,  Magnum

magnum

Tamna čokolada snažan  je Magnumov argument, jer je ovaj sladoled nastao u Belgiji, pod egidom velike industrije čokolade Callebaut, da bi sada bio u vlasništvu  goleme korporacije Unilever. Magnumova čaša sladoleda od malina obložena je debelim slojem tvrde tamne čokolade, koju morate razbiti da biste došli do voćne kreme a onda je nastaviti krckati stiščući čašu. Kad se čokolada i maline pomiješaju s ovim taktilnim užitkom, rezultat je prilično spektakularan.

5. Đumbir s pekmezom od mandarine, Medenko

medenko-djumbir

Ovaj je sladoled neuravnotežen, neelegantan, lagano presladak, ali toliko intenzivnog okusa po  kandiranom đumbiru da ga zaista vrijedi probati. Riječ je o jednom do najoriginalnijih sladoleda u Hrvatskoj.

6. Half Baked, Ben & Jerry’s

half-baked-ben-jerrys

Half Baked je vjerojatno najpopularniji Ben & Jerry’s sladoled. Što i nije neobično, budući da je riječ o kombinaciji dva ranija bestselera: Chocolate Fudge Brownieja i Chocolate Chip Cookie Dougha. Ukratko, radi se o besramno slatkom i nezdravom sladoledu koji, međutim, među tinejdžerima ima kultno sljedbeništvo i koji je zapravo atraktivan proizvod u  žanru teških, gustih, preslatkih  i adiktivnih sladoleda.

7. Highlife Čokolada, Ledo

highlife-g

Highlife, novi Ledov proizvod, jedini je niskokalorični sladoled na hrvatskom tržištu koji je zaista kremast. Svi drugi nemasni sladoledi ili sladoledi bez šećera koji se  prodaju kod nas, nemaju ama baš nikakvu teksturu, nego asociraju na zamrznutu vodu ili zamrznuti voćni sok s umjetnim sladilima. Highlife je, međutim, pravi kremasti, bogati sladoled s relativno  pristojnim okusom čokolade, i sa smiješno malo kalorija (manje od 100 na 100 grama).

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.