Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PINK LADY Ovo su najbolje food fotografije na svijetu za 2020.

pink-lady-2020-g

Pink Lady Food Photographer Of The Year najvažnije je svjetsko natjecanje za food fotografiju i jedno od najcjenjenijih nišnih natjecanja na svjetskog fotografskoj i filmskoj sceni. Ovo natjecanje posebnu važnost ima zato što još uvijek podcijenjeni i prekomercijalizirani žanr food fotografije kontekstualizira kroz ozbiljan reporterski, antropološki, zanatski i umjetnički rad.

Fotografije koje se biraju u finale Pink Lady natjecanja moraju originalno i inteligentno otkrivati slojeve značenja koje hrana nosi. , proglasilo je pobjednike za 2019. Riječ je o fotografima koji svojim radom inteligentno i duboko proniču u slojeve značenja koje hrana zaista nosi, i to ispričati u jednom kadru. Decanterov dugogodišnji umjetnički direktor Patrick Grabham koji je ove godine bio u žiriju, svoj je zadatak izbora najbolje fotografije opisao kao “strašno težak.”

“Pretkraj ocjenjivanja, morali smo svoj izbor finalista poredati po ocjenama. Trebalo mi je gotovo sat vremena. Kad sam idućeg jutra vratio zadatku osvježenog uma, zamijenio sam poneka mjesta, ali najbolje fotografije u svakoj kategoriji ostajale u iste. Izvrsna fotografija uvijek iskače. Moje zadnje pitanje u ocjenjivanju je da li bih ja ovo mogao snimiti. U karijeri sam pregledao stotine tisuća fotografija i sve se svodi na ovo: jedna stotinjka u vremenu dijeli u vremenu dijeli izvrsnu fotografiju od samo dobre,” piše Grabham.

Žirijem je predsjedavao cijenjeni fotografj David Loftus, a dodjela je prvi put otkad se održava natjecanje održana samo na internetu. Fotografije svih finalista i kategorije možete pogledati OVDJE. Ovo su pobjednici ovogodišnjeg natjecanja Pink Lady Food Photographer of The Year.

Fotograf godine

pink-lady-2020-weimann

Ukupni pobjednik natjecanja, njemački fotograf David Weimann u kategoriji Ljudi pobijedio je s fotografijom vinarki Meike i Dorte Näkel iz Ahra.

Mjesta

pink-lady-2020-hyland

Američki fotograf i vinski kritičar Tom Hyland pobijedio je u kategoriji Mjesta sa zimskim pejsažem vinarije Castiglione Falletto u Langheu u Pijemontu.

Namirnice

pink-lady-2020-francuska

U ovoj kategoriji koja redovito predstavlja neke od najekspresivnijih fotografija na natjecanju, francuski fotograf Patrick Desgraupes pobijedio je s fotografijom radnika u vinariji Clos St-Patrice u Châteauneuf du Pape. Sve tri prve kategorije sponzorira čileanska vinarija Errazuriz.

Žetva

pink-lady-2020-urod

U kategoriji Žetva burmanski fotograf Zay Yar Lin pobijedio je s fotografijom trojice ribara koji bacaju mreže u jezeru kraj U Bein mosta u Mandalayu.

Svadbena fotografija

pink-lady-2020-svadbena

Just Dessert britanskog fotografa Thomasa Alexandera osvojila je prvo mjesto u kategoriji svadbene fotografije, kategorije koju sponzorira šampanjska kuća Taittinger.

Food blogeri

pink-lady-2020-blogeri

Food blogeri, uvedena kao odgovor na velike promjene medijskog konteksta u food fotografiji, postaje sve zanimljivija kategorija koja diže kriterije opasnim tempom. Što se vidi iz pobjedničke fotografije Zdjela tikvi Britanke Aimee Twigger.

Hrana za slavlje

pink-lady-2020-banglades

Fotograf K M Asad iz Bangladeša pobijedio je u ovoj kategoriji s fotografijom muslimanskih vjernika koji pripremaju gozbu na polju prije molitve na prvi od tri dana muslmanske kongregacije Biswa Iitema u mjestu Tongi kraj Dhake.

Politika hrane

pink-lady-2020-politika1

M K Asad je pobijedio i u kategoriji Politika hrane, s fotografijom djece naroda Rohingya koja čekaju u redu za hran u izbjegličkom kampu Ukhiya.

Hrana za obitelj

pink-lady-2020-poljska

Olek jede palačinke poljske fotografkinje Anna Wlodarczyk pobjednička je fotografija u kategoriji koja istražuje na koji način hrana povezuje i definira obitelj kao nukleus zajednice.

Hrana u polju

pink-lady-2020-kina

Kineski fotograf Xiaodong Sun pobijedio je u kategoriji Hrana u polju fotografijom pčelarke kjoi pažlijvo uklanja pčele sa saća prije nego počne vrcati med, trenutak koji stvara dojam da svijet gledate iz perspektive pčela. Fotografija je snimjena u mjestu Suzhou u provinciji Jiangsu.

Street Food

pink-lady-2020-street

Ramen art, fotograf Xueping Du, Kina

Food Stylist Award

pink-lady-2020-food-stylist

Ovom nagradom, koja se ne dodjeljuje za najbolju fotografiju, Pink Lady naglašava važnost stilista u food fotografiji. Ove godine nagradu je dobila Britanka Nicole Herft za stiliziranje jela od hobotnice s ružičastim umakom.

Fujifilm Innovation Award

pink-lady-2020-inovacija

Tattoo, fotograf Jonathan Minster, Velika Britanija

Intercontinental Food at The Table

pink-lady-2020-table

Looking Too Good to Eat (Just Yet), fotografkinja Sandy Wood, Velika Britanija

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.