Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrvatska de facto ostaje bez pola Michelinovih restorana ne promijeni li se odredba da se hotelski restorani zatvaraju za javnost

alhambra-terasa1

Hrvatska ima sedam restorana s Michelinovim zvjezdicama. Tri od šest hrvatskih Michelinovih restorana nalaze se u manjim hotelima. Riječ je o Dragi di Lovrana, Boškincu i LD Palaceu. Ako, dakle, na snazi ostane odredba da u hotelskim restoranima ne smiju jesti nehotelski gosti, Hrvatska se zapravo ove sezone odriče pola svojih Michelinovih zvjezdica (premda je puno investirala u dovođenje Michelina u Hrvatsku). 

Nadalje, zna se da manji butikni hoteli ostvaraju 50 do 70 posto svojih prihoda u restoranima, pa je Tulio Fernetich apsolutno u pravu kad kaže da njegov San Rocco ne može opstati bez vanjskih restoranskih gostiju.

No, vanjski gosti čine dobar dio publike u gastronomskim restoranima velikih hotela, poput Esplanadina Zinfandela, kao i Grand Parkova Cap Aurea. Uostalom velik broj najboljih hrvatskih restorana, osobito na obali, nalazi se baš u hotelima.

Evo liste najvažnijih hrvatskih hotelskih restorana. Ova je lista složena po geografskom kriteriju, od Istre do krajnjeg juga. Mislimo da je posve neodgovorno sve te restorane zatvoriti za javnost, a istodobno se boriti za bar nešto turističkog novca.

 1. San Rocco, Brtonigla
 2. Spinnaker, hotel Riviera, Poreč,
 3. Cap Aureo, Grand Park Hotel, Rovinj
 4. Roxanich Wine&Heritage Hotel, Motovun
 5. San Canzian, Buje
 6. Meneghetti, Bale
 7. Draga di Lovrana, Lovranska Draga (Michelinova zvjezdica)
 8. Navis, Opatija
 9. Bevanda, Opatija
 10. Zinfandel’s, Esplanade, Zagreb
 11. Le Bistro, Esplanade, Zagreb
 12. Matsunoki, Bellevue, Mali Lošinj
 13. Alfred Keller, Alhambra, Mali Lošinj
 14. Veritas, Imperial, Rab
 15. Boškinac, Pag (Michelinova zvjezdica)
 16. Lemongarden, Brač
 17. Puteus Palace, Brač
 18. LD Restaurant, Lešić Dimitri Palace, Korčula (Michelinova zvjezdica)

Osim svih ovih restorana, pitanje je kakav bi status prema spornoj odredbi trebali imati restorani čiji se vlasnici istodobno bave i iznajmljivanjem soba ili apartmana,poput čuvene istarske konobe Alla Beccaccia. Ako i takvi objekti potpadaju pod ovu odredbu, lista koju smo sada objavili odmah bi se barem udvostručila.

Potpuno je jasno kako je odredba o zabrani ulaska nehotelskih gostiju u hotelske restorane ne samo financijski pogubna za brojne, osobito manje hotele, nego se radi i o teškom udarcu gastronomskom segmentu hrvatskog turizma.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.