Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vlada i ugostitelji trenutno su u igri potezanje užeta, s neizvjesnim završetkom

restorani

U četvrtak popodne, par sati pošto je Andrej Plenković objavio paket mjera za otvaranje Hrvatske, u ugostiteljskim se krugovima počelo govoriti o javnoj akciji. U petak oko podneva doznali smo da zasad ipak neće biti nikakvog prosvjeda. Umjesto toga, restorateri i hotelijeri probat će u idućih sedam dana u razgovorima uvjeriti Vladu da promijeni pojedine mjere koje se tiču restoranske i hotelske industrije.

Koliko znamo, radi se o najmanje tri elementa. Prvo, odredba da u hotelskim restoranima ne smiju jesti gosti koji ne odsjedaju u tim hotelima smatra se potpuno neprihvatljivom: ta bi odredba neke od najboljih malih hrvatskih hotela s cijenjenim restoranima mogla otjerati u stečaj. Ona je neprihvatljiva i velikim ambicioznijim hotelskim kućama, koje su zadnjih godina puno investirale u ozbiljnu gastronomiju.

Drugo, golema većina ugostitelja smatra kako je razmak od najmanje dva metra među stolovima posve neprovediv: “Kad bih to napravio, na terasi bih mogao postaviti točno pet stolova. S pet stolova ne isplati mi se raditi. Bolje je da sve ljude pošaljem na burzu,” rekao nam je ovih dana jedan ugledni zagrebacki restorater. I treće, u mjerama se nigdje ne spominje kad bi se mogle otvoriti i restoranske sale, što je važno jer mnogi restorani nemaju terase.

Vlada mora osigurati da restorani i kafić prorade, jer bez njih uopće ne može biti turističke sezone. S druge strane,Vlada se uz manje greške zasad vrlo uspješno bori protiv epidemije, pa ima javnost na svojoj strani, o čemu svjedoče baš sva istraživanja javnog mišljenja. Što može značiti da bilo kakva nedovoljno precizno artikulirana ugostiteljska akcija može izazvati negativnu reakciju većeg broja građana. Prilično je očigledno da su Vlada i ugostitelji upravo ušli u igru potezanja užeta. Za desetak dana vidjet ćemo ishod.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.