Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lista (nažalost kratka) zagrebačkih restorana koji bi mogli komercijalno funkcionirati na terasama

baltazar-terasa

Podatak da se čak 40 posto talijanskih restorana ne planira otvoriti jer su sigurnosne mjere prestroge da bi mogli isplativo raditi, sasvim je logičan. Slično je raspoloženje i u Hrvatskoj, osobito u Zagrebu.

Situacija je, zapravo, paradoksalna: mnogo restorana tehnički mogu ispuniti uvjet o velikom razmaku među stolovima, ali se većini to ne isplati jer bi morali raditi s tridesetak posto kapaciteta. Stoga bi bilo dobro da Vlada – jer o svim ovim pitanjima odlučuje Vlada a ne Stožer – što prije predstavi hodogram daljnjih mjera za ugostiteljstvo. Jasno da ove sadašnje mogu imati tek značaj prvog koraka. Evo liste zagrebačkih restorana, koji mogu komercijalno funkcionirati u epidemijskim uvjetima.

1. Okrugljak, Mlinovi

okrugljak

Okrugljak ima jednu od najvećih terasa u Zagrebu. Dio stolova i u normalnim je okolnostima razmaknut na više od dva metra. Kvaliteta hrane varira, ali prošle smo zime u Okrugljaku par puta jeli vrlo solidno. Vinska karta je dobra.

2. Baltazar, Nova Ves

baltazar-terasa

Baltazar ima prostran i vrlo lijep vrt iza restoranskih zgrada. Bilo bi logično da se u tom vrtu, koji sam po sebi podržava ideju socijalne distance, poslužuje hrana i iz Baltazara i iz Hanamija.

3. Vinodol, Teslina

vinodol3

Ako inspektori priznaju Vinodolu unutarnju terasu kojoj se može dignuti dio krova kao pravu terasu, Vinodol na tom prostoru može postaviti velik broj stolova.

4. Theatrium, Teslina

theatrium-sala

Ovdje isto mnogošto ovisi o odluci inspektora. Theatrium može otvoriti staklene zidove i praviti se da je cijela donja sala terasa. Nadalje, Theatrium može postaviti par stolova ispred restorana, i još par stolova na izdvojenu terasu na Teslinoj.

5. Balon, Prisavlje

balon-glavna

Balon ima vrlo veliku terasu, koja bi i s prepolovljenim brojem stolova mogla biti komercijalno isplativa. Unatrag godinu i pol hrana je jako napredovala.

6. Batak, Remetinečka

Batak na Kajzerici također ima prilično veliku terasu, koja je zimi ostakljena. Ne znamo kako će Stožer i inspektori tretirati zimske vrtove.

7. Šestinski lagvić, Šestine

Legendarna dvoetažna terasa Šestinskog lagvića s prekrasnim pogledom na Zagreb, idealna je za biznis u epidemijskim uvjetima. No, Lagvić bi zaista morao učiniti nešto s kvalitetom hrane, koja je zadnjih par godina izrazito razočaravajuća.

8. RougeMarin, Folnegovićeva

rougemarin-zagreb

RougeMarinova duga, prostrana terasa može podnijeti manji broj stolova i svejedno poslužiti puno gostiju. RougeMarin, kao i Okrugljak, ima dječje igralište, no hoće li to u svibnju biti prednost, ovisti će o mjerama. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.