Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mikadova 72-postotna čokolada prilično je katastrofalna, želimo li biti dobronamjerni

mikado

Mikado je zauvijek zadužio hrvatsku čokoladnu scenu. Mikadova čokolada s rižom jedan je od najoriginalnijih proizvoda u povijesti hrvatske prehrambene industrije, ne baš u rangu s Vegetom ili Cedevitom, ali ne posve daleko. Za Mikado s rižom, u Zvečevu, slavonskoj konditorskoj tvornici koja proizvodi Mikado, tvrde kako se radi o prvoj čokoladi s rižom na svijetu.

Prije desetak godina Zvečevo je ušlo u avanturu proizvodnje tamnih čokolada. Komercijalno gledajući, radi se o logičnom potezu, jer udio crnih čokolada stalno raste, i na lokalnim i na globalnom tržištu. Pa je tako Zvečevo lansiralo na tržište nekoliko tamnih čokolada. Ovih smo dana kupili 72 postotni Mikado koji u Sparu košta 16 ili 17 kuna, što je samo dvije kune manje od Lindtove 70 postotne linije Excellance.

Mikadova 72 postotna čokolada suočava se s tri ozbiljnija problema. Prvo, ona ima grozan okus. Ona uopće nema okus po kakau. Pretpostavljamo da Zvečevo koristi najjeftiniji forastero (forastero je slabija vrsta kakovca) koji se može nabaviti na svjetskim tržištima. Drugo, ova je čokolada posve amaterski končirana i temperirana: ona posjeduje krhku, lomljivu teksturu Životinjskog carstva, prema su njene kocke neusporedivo deblje. Ona je potpuno nekremasta i neužitna.

Naposljetku, 72 postotni Mikado zaudara po nekoj neobičnoj masnoći, kao da su se udružili palmino ulje i margarin. U sadašnjim okolnostima svi, prirodno, želimo promovirati hrvatske proizvode. No, 72 postotni Mikado potpuni je debakl, kojeg treba ili drastično promijeniti, ili što prije maknuti s tržišta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.