Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POPUŠTANJE Restorani, barovi i kafići otvaraju se 11. svibnja, samo na terasama i s posebnim mjerama

restorani-turizam

Hrvatski ugostitelj 11. svibnja mogu ponovno početi otvarati lokale. Za početak će smjeti raditi samo oni koji imaju terase, i dalje neće biti posluživanja u lokalima a svi će morati i primjenjivati posebne zaštitne mjere.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade objavio plan popuštanja mjera nakon jednomjesečne karantene uvedene zbog pandemije korona virusa. Prema planu usvojenom na Vladi, mjere bi se trebale popuštati u tri faze, od 27. travnja, 4. svibnja i 11. svibnja, ovisno o epidemiološkoj situaciji. 

“Epidemiološka situacija je zasad pod kontrolom. Ni osam tjedana od početka epidemije, u Hrvatskoj nismo prošli dvoznamenkasti broj dnevno oboljelih, trend je uz manje oscilacije u opadanju zadnja dva tjedna. 

Uspjeli smo zajedno, zahvaljujući pravodobnim mjerama, jačajuć ih postipuno i ciljano ali prije svega zahvaljujući odgovornom ponašanju naših sugrađana. Zahvaljujući kombinaciji ta dva elementa, koeficijent zaraze je pao ispod 1, prije dva mjeseca bio je 2,5. To je izrazito ohrabrujući rezultat koji omogućuje postupno ponovno porektanje niza gospdoarskih i drutšvenih aktivnosti,” rekao je premijer Plenković, “Nažalost, ne može se odmah sve vratiti na staro, jer bismo vrlo brzo imali ponovno naglo širenje zaraze, kao što vidimo u nekim drugim zemljama”. Plan, koji se temelj ina konzultacijama ministarstava sa svojim sektorima, odvijat će se u tri faze. 

U prvoj fazi, u ponedjeljakk 27. travnja, otvaraju se sve trgovine osim onih u shopping centrima. Otvaraj se svi uslužni lokali u kojima se može osigurati fizička distanca, poput turističkih agnecija, postolara, krojača i slično. Pokreće se gradski i prigradski javni prijevoz, i brodski prijevoz za otoke, a otvaraju se i muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare.

Prođe li prva faza prođe bez pogoršanja epidemije, druga faza počinje 4. svibnja. U toj fazi otvara se cijeli zdravstveni sustav osim bolnica predviđenih za liječenje oboljelih od korona virusa, rad privatnih liječnika uz epidemiološke mjere, i rad svim uslužnim lokalima poput frizerskih salona, kozmetičkih salona i slično, koji će morati primjenjivati posebne zaštitne mjere.  

U trećoj fazi otvorit će se shopping centri, restorani, kafići i barovi. Restorani i barovi moći će isprva raditi samo na terasama i s posebnim sigurnosnim mjerama, shopping centri će imati vlastite epidemiološke mjere, dok će restorani i barovi u hotelima raditi samo za goste hotela. Također, Vlada će dopustiti okupljanja do 10 osoba uz mjere opreza, rad vrtića, osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda, odražvanje vježbi na fakultetima, međužupanijski prijevoz i domaće letove, kao i otvaranje nacionalnih parkova za posjetitelje.   

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.