Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

8 najboljih piva u hrvatskim supermarketima

piva-supermarketi

Već skoro dva mjeseca živimo bez točenog piva, što je dosta težak udarac za pivovare, ali i za obožavatelje piva. Supermarketi su postali naš gotovo jedini izvor nabave piva, premda pojedine craft pivovare dostavljaju pivo doma.

Pa smo odlučili napraviti inventuru dobrih piva, koja su šire dostupna u hrvatskim supermarketima. Stanje nije loše, naprotiv, iako nam je žao što u supermarketima više nema klasičnih trapističkih piva poput Orvala i Chimaya (ta se piva mogu kupiti u Vrutku ili u manjim dućanima poput Grunta na Kvatriću). Evo osam najboljih šire dostupnih piva u samoposluživanjima.

1. Affligem Tripel, Belgija

piva-supermarket-affligem

Riječ je o genijalnom opatijskom pivu s 9,5 alkohola u koje se, vjerovali ili ne, dodaje i savinjski golding. Pivo je gusto, moćno, gorko slatko, s laganim nijansama tropskog voća. Affligem Tripel refermentiran u boci, čisto je remek djelo koje košta 13 do 15 kuna.

2. Zmajsko Pozoj, Hrvatska

piva-supermarket-pozoj

Pozoj je najbolje hrvatsko komercijalno pivo i najbolja hrvatska IPA. Pozoj je prepun hmelja, opako gorak s aftertasteom po grejpu, relativno visoko alkoholan (7,2 posto) ali i jako svjež. Perfektno gastronomsko pivo.

3. Pilsner Urquell, Češka

Ovo klasično, povijesno pivo najbolji je lager na hrvatskom tržištu. Svjež, gorak, jako pjenušav, srednjeg tijela, Pilsner Urquell je sve ono dobro što očekujete od češkog piva. Uz to, smiješno je jeftin. Košta desetak kuna za pola litre.

4. Guinness, Extra Stout, Irska

guinness-extra-stout

Guinness je osnovan 1769. godine, a već je dugo masovni globalni ultrakomercijalni korporacijski proizvod. Međutim, i dalje spada među najbolja široko dostupna tamna piva. Guinness je suh, opor, kremast i odlično ide uz pečenu govedinu.

5. Fakin, Hrvatska

piva-supermarket-fakin

Fakin zagrebačke pivovare Medvedgrad spada među najfinije hrvatske IPA e. Citrusno je gorak, optimalno jak, odlično se slaže s burgerima, roštiljem i pizzom i ima spektakularnu etiketu kao i sva piva tog proizvođača.

6. Zmajsko Porter, Hrvatska

piva-supermarket-zmajsko-porter

Zmajsko Porter postao je toliko dobro prihvaćen da se može kupiti čak i u malim susjedskim Sparovima. Ima naglašeni okus prženog slada s nijansama kave.

7. Pale Ale, Varionica, Hrvatska

varionica

Radi se o jednom od već pomalo klasičnih, dobro etabliranih domaćih craftova, koji je uvijek pouzdan, dovoljno pun okusa i optimalno svjež.

8. Zmajsko Pale Ale, Hrvatska

zmajsko-pale-ale

Zmajsko Pale Ale prvi je hrvatski craft koji je postao narodno pivo. Ima ga posvuda, uvijek je dobro, a ovih je dana lansirana posebna edicija s novom etiketom. Prihod od prodaje te edicije ide u dobrotvorne svrhe.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.