Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Milijarda litara vina u EU propada zbog zatvaranja restorana, barova i hotela

vinarija-tankovi

Zatvaranjem restorana, barova i hotela i obustavom izvoza, mnogi su europski vinari izgubili svoje glavne kanale prodaje. Vina koja su trebala biti rasprodana za ovu sezonu ostaju u vinarijama, velike količine još su u tankovima, a za nekoliko mjeseci počinje nova berba. Vinarije nemaju kapaciteta za skladištenje tolikih količina vina. Milijarda litara europskih vina ugrožena je mjerama suzbijanja pandemije korona virusa.

Europsku komisiju je ovih dana na to upozorio zastupnik u Europskom parlamentu Eric Andrieu pozivajući je da intervenira. Ova kriza, rekao je, mogla bi imati ozbiljne posljedice na zaposlenost, posebno zaposlenost u malim poduzećima.

Odbor europskih vinskih tvrtki (CEEV) koji predstavlja 90 posto europskog izvoza, logističkim problemima i padu prodaje dodaje i usporeni rad vinarija zbog novih sanitarnih mjera. Neke vinarije, upozoravaju, potpuno su prestale raditi. “Sa zatvaranjem HoReCa kanala gotovo svugdje, procjenjujemo da je blokirano 30 posto volumena 50 posto vrijednosti europskog vinskog tržišta. Nakon početnih znakova života zbog činjenice da su ljudi početkom ožujka kupovali zalihe, prodaja vina krajem mjeseca je ponovno pala, što je ojačalo negativan trend na tržištu vina,” rekao je predsjednik CEEV-a Jean-Marie Barillère u priopćenju Odbora.

Uzimajući u obzir da se neki restorani, barovi i hoteli neće više otvoriti, i da će to uz pad turističkog prometa dovesti do propasti nekih uvoznika i distributera vina, vinska industrija trebala bi shvatiti da nije riječ o kratkoročnoj krizi, upozoravaju iz CEEV-a. Trebat će vremena i investicija da se tržište vina oporavi.

Napravili su plan Covid-19 Wine Package koji uključuje mjere financijske pomoći vinarijama i mjere za oporavak tržišta. Smatraju da prvi i najvažniji potez mora povući Europska komisija, tako da novac predviđen za Nacionalne programe podrške za financijsku godinu 2019/2020 prebaci na iduću godinu kako bi ga članice mogle koristiti za pomoć vinskom sektoru.

Nadalje, od EU traže veću fleksibilnost u regulaciji promotivnih programa, privremeno smanjenje PDV-a na vina i usvajanje modernijih pravila prodaje na daljinu. Također, smatraju da će za oživljavanje vinskog sektora biti nužne zakonske promjene, poput onih koje bi ojačale kategoriju aromatiziranih vina i uvele kategorije bezalkoholnih i niskoalkoholnih vina.

Presudan će biti oporavak izvoza europskih vina, što zahtijeva brzo rješavanje trgovinskih sporova s SAD-om i agresivniji ulazak na druga tržišta. Također, svi iščekuju vijest o režimu granica Kine, Singapura i ostatka Azije. Kriznu destilaciju, koju su predložili neki EU birokrati, CEEV priznaje isključivo kao krajnju mjeru.

Francuski eurozastupnik s početka članka predlaže kriznu destilaciju, koju bi Francuska vinarima platila 80 centri po litri, a Europska komisija sufinancirati taj iznos a 35 centri. Alkohol koji bi se time dobio između lipnja i kolovoza, mogao bi se koristiti za dezinficijense i industriju. Taj plan, prema pisanju The Timesa, podržale su Francuska, Talijanska i Španjolska vlada, koje su tražile da EU odobri program destilacije.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Milijarda litara vina u EU propada zbog zatvaranja restorana, barova i hotela

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min