Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Probali smo vino posvećeno najpoznatijem hodočasničkom putu u Europi. Atalaya del Camino bogata je, hrabra i srčana

atalaya-del-camino-2017-FB

Camino de Santiago najčuveniji je hodočasnički put u Europi, koji se sastoji od desetak raznih pravaca i završava u gradu Santiago de Compostela u Galiciji. Camino je dug oko 800 kilometara, mjerimo li od francuske granice. Gradić Almansa blizu Alicantea, udaljen je od Santiaga neka 773 kilometra, ali je jedno od najpoznatijih vina iz apelacije Almansa posvećeno Caminu. 

Riječ je o vinu Atalaya di Camino, poznate španjolske vinarske obitelji Gil. Vinarija Gil osnovana je 1916. godine u Jumilli, relativno blizu Almanse. Do danas je ostala u obiteljskom vlasništvu. Jumillom i Almansom dominira mediteranska klima, s visokim ljetnim temperaturama. Vinarija Gil s vinogradima u više španjolskih zaštićenih vinogorja (oznaka je DO) proizvodi vina koja je najlakše definirati kao vrijednost za novac.

atalaya-del-camino-2017-ID

Njihova vina nisu skupa, ali nisu ni industrijska. Ona imaju karakter i spadaju među manje poznate no zaista vrijedne proizvode goleme španjolske vinske industrije. Glavno crno grožđe obitelji Gil, njihov zaštitni znak, svakako je monastrell. Monastrell je originalna španjolska sorta u većem dijelu svijeta poznata pod francuskim imenom mourverdre. Mourverdre je M u jako popularnim australskim GSM vinima (grenache, syrah, mourverdre) kao i u nizu vina iz Languedoc-Roussillona, najveće francuske i europske vinogradarske regije. 

Atalaya del Camino mješavina je monastrella i grožđa koje se lokalno zove garnacha tintorera, premda nije riječ o pravom grenacheu. Garnacha tintorera poznatija je pod imenom alicante bouschet, a alicante bouschet vjerojatno je najvažniji svjetski bojadiser. Kad za neko crno grožđe kažemo da je bojadiser, to znači da ono nema bezbojno meso kao 99 posto drugih sorti, nego crveno meso. 

Alicante bouschet sam po sebi, bez maceracije, daje tamni sok.

Atalaya del Camino vino je opake rubinsko purpurne boje, naglašene gustoće, bogatog tijela, jakih mirisa crvenog i plavog voća, s ponešto dima i cvjetnih aroma. Puna je raskošnih okusa; Atalayini okusi sadrže mekano, prezrelo, slatko ljetno crveno voće, pečene šljive i lagani aftertaste po kavi.  Poslije otprilike dvadesetak minuta u čaši javljaju se začinski elementi, koji asociraju na tawny port i na engleski božićni pudding, što je neobično za tako mlado vino. Atalaya del Camino skoro je izvrsno, prilično neobično vino, koje košta relativno malo s obzirom na jako hedonistički doživljaj koji pruža.

Gastropreporuka Atalaya je vino za velika pečenja: janjetina na ražnju, goveđa rebra, teletina ispod peke, odojak s hrskavom kožom. Osim toga, može dobro funkcionirati i uz pašticadu ili visoku divljač s brusnicama, zbog puno slatkog ljetnog voća koje ide uz slatkaste okuse pašticade ili umaka od brusnica.

.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Probali smo vino posvećeno najpoznatijem hodočasničkom putu u Europi. Atalaya del Camino bogata je, hrabra i srčana

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min