Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

5 najboljih gastro emisija koje možete gledati na kablovskim televizijama

patis-mexican-table

U zadnjih pedesetak dana televiziju gledamo puno više nego ranije, što je loše jer televizija u prevelikim dozama zaista zatupljuje. Istodobno, svi kuhano puno više nego prije, što je dobro jer je kuhanje pitanje vještine, kreativnosti i intenzivnog socijalno-emotivnog zbližavanja, što nam sada svima treba.

Ovih smo dana malo intenzivnije pratili Food Network i 24Kitchen, dvije velike globalne gastro televizije koje su dostupne u našim kablovskim TV ponudama. Uz puno trasha, ova dva kanala emitiraju i nekoliko zaista briljantnih emisija, koje bi trebao pratiti svatko zaista zainteresiran za hranu. Izdvojili smo pet najpoučnijih.

1. Pati’s Mexican Table, 24 Kitchen

Pati Jinich, 48 godišnja Meksikanka, spada među najvažnije promotore jedne od najoriginalnijih kuhinja na svijetu. Gospođa Jinich vlasnica je svih mogućih kuharskih diploma i dobitnica prestižne američke nagrade James Beard Award. Pati’s Mexican Table žanrovski je lijena obiteljska emisija o hrani, u kojoj sudjeluju i Patina djeca. No, iza dosadnog scenarija i još gore scenografije skriva se nevjerojatno znanje o sto vrsta čilija, devedeset vrsta molea, kao i o sociologiji i historiografiji meksičke kuhinje. Sadržajno gledajući, Pati’s Mexican Table čista je desetka, koju treba gledati svatko zainteresiran za ozbiljnu gastronomiju.

2. Chopped, Food Network

Chopped je, naravno, najbolja natjecateljska emisija u povijesti gastro televizije. Četvero profesionalnih kuhara kuha tri jela od četiri tajna sastojka i bori se za naklonost tročlanog žirija tvrdih, nemilosrdnih profesionalaca, koji je povremeno pojačan Marthom Stewart.

Bilo da je riječ o reprizama ili novim epizodama, Chopped je obvezna literatura za sve kuhare koji osjećaju bar malo samokritičnosti i potrebe za učenjem. Razne paralelne formate poput Chopped Teens, trebalo bi izbjegavati.

3 Anthony Bourdain, No Reservations i Layover, 24 Kitchen

Dvije jako stare serije čovjeka koji je izmislio modernu gastroteleviziju, i dalje se povremeno vrte na 24Kitchen. No Reservations je tvrdi kulturološko-politički TV esej s nešto hrane, dok je Layover ultrazabavni alkoholičarsko-gastronomski putopis kroz velike svjetske gradove. I jedno i drugih vrijedi gledati, već i zato da bismo se uvjerili kako izgleda TV voditelj sa stvarnim integritetom

4. Gordon Ramsay Ultimate Home Cooking, 24 Kitchen

Ovaj se Ramsayev kućni show počeo emitirati prije sedam godina. Riječ je o njegovoj uvjerljivo najkorisnijoj televizijskoj emisiji, koja gledatelje uči kako ispravno ispeći steakove i cijelo pile, zašto je neophodno skuhati krumpir prije nego što ga ispečete i kako napraviti pravi rižoto. Radi se o izuzetno dragocjenoj, prezentacijski nepretencioznoj školi vrlo ozbiljnog kuhanja.

5. Bizarre Foods, Andrew Zimmern, Food Network

Andrew Zimmern legenda je američkih gastro televizija. Čovjek je dobio bezbroj profesionalnih nagrada, suosnovao Travel Channel i pokrenuo nekoliko kineskih restorana, koji su dobili toliko grozne recenzije da su vrlo brzo propali. Teško je reći razumije li se Zimmern zaista u hranu: njegova emisija iz Dubrovnika bila je smiješno amaterska, a ona iz Beča, gdje je hladno rekao da se štrudl od jabuka ne smije peći dulje od dvadeset minuta, naprosto je glupo netočna. No, Bizarre Foods, koja se emitira i na Travel Channelu, katkad slikovito prikazuje neke od najneobičnijih prehrambenih rituala na svijetu, pa je vrijedi gledati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.