Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Optimistična shopping lista za topli travanjski vikend

tart-jagode

Optimizam bi mogao biti riječ dana. Poslije skoro dva mjeseca neizvjesnosti, anksioznosti, zbrajanja gubitaka (kad je riječ o ugostiteljima, hotelijerima i mnogim drugima), ovih se dana čini kako izlaz iz sadašnje situacije nije baš toliko strašno daleko. 

Hrvatska je broj novozaraženih danas svela na samo 23, što je prilično fantastično i stvara pretpostavke za postupni izlazak iz lockdowna. Istodobno, neobično toplo vrijeme za travanj prirodno budi optimizam.

Budući da još uvijek ne možemo u restorane, red je da dio tog optimizma pretvorimo u sezonsku kućnu gastronomiju. Evo stoga optimistične shopping liste za ovaj sunčani vikend. Okej, za ove ćemo stvari morati stajati u redovima, ali vrijedi.

1. Domaće jagode

tart-jagode

Prve vrgoračke jagode došle su na tržnice i u voćarne. Sezona domaćih jagoda, uz nešto iznimaka, traje samo šest do osam tjedana. Stoga savjetujemo da nezasitni kupujete i jedete svježe jagode, umačite ih u rastopljenu čokoladu, stavljajte u kolače, radite sladolede i mousseove. Domaće jagode ovih bi dana trebale biti naša glavna meta na tržnicama.

2. Srdele (opet)

Srdele na savor

Nikad se nećemo umoriti od preporučivanja srdela, jer su one genijalne na niz načina: od niske cijene, preko visoke gastronomske vrijednosti, do nutricionističkih pohvala. Sada, međutim, imamo i poseban razlog: u svibnju počinje lovostaj, što znači da srdele možete kupovati još samo dvanaest dana.

3. Šparoge

sparoge

Divlje ili vrtne, šparoge su esencija travnja. Osim što su fenomenalne same, kao prilog, s pastom ili u rižotu, dobro je znati da 100 grama šparoga sadrži samo 22 kalorije. Dakle, i ako se prejedete šparoga, unijet ćete manje kalorija nego kad popijete pola malog piva ili čašu suhog bijelog vina. Šparoge su visoka gastronomija bez grižnje savjesti.

4. Kamenice

viking-kamenice

Ako bilo gdje naletite na kamenice, u ribarnici ili u supermarketu, najtoplije preporučujemo da ih kupite. Kamenice su najbolje, najdeblje i najslasnije u ožujku i travnju. Ne trebate se bojati otvaranja. Ispravni ubod noža u mišić školjke naučit ćete za najviše pola sata.

5. Mladi špinat

mladi-spinat

Cijelu smo zimu jeli blitvu. Sad je došao red na mladi špinat kojeg, ako je zaista mlad, ne trebate kuhati. Nježni, sirovi mladi špinat predstavlja jednu od najboljih baza sa sve moguće klorofilne salate.

6. Začinsko bilje

zacinsko-bilje

Sad je vrijeme da na tržnicama kupujemo tegle bosiljka, majčine dušice, ružmarina, mente… Ako vam ih se ne da presaditi i uzgajati najmanje do studenog, naprosto skinite sve lišće i napravite pesto. Ili kod kuće ispecite pizzu, pa je garnirajte s velikim, miomirisnim listovima bosiljka. Ili smrznite aromatične listiće s maslinovim uljem. Mogućnosti su bezbrojne.

7. Steakovi

steak

Ovdje smo na skupom i nesezonskom terenu. No, budući da ne trošimo novac u restoranima, možemo potrošiti malo više na kućno kuhanje. Među steakovima koji se mogu nabaviti u supermarketima preporučili bismo razne rezove austrijske tvrtke Tann, koji se prodaju u Sparu. To je meso skupo, tri tjedna odležano, donekle putrasto i s jako koncentriranim mesnim okusom. Maturo linija PIK Vrbovca koja se prodaje u Konzumu i u Sparu također nije jeftina, no trebate biti pažljivi u biranju. Country steak je posve neupotrebljiv, dok se eye of round pokazao neočekivano ukusnim.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.