Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJVEĆA EPIDEMIJSKA MIGRACIJA U Njemačku u berbu šparoga stiže 80 000 radnika iz Rumunjske, Poljske i Bugarske

sparoge-berba

Interesi velike njemačke industrije uzgojenih šparoga pobijedili su mjere protiv korona virusa. Naime, njemačka je Vlada ovih dana dopustila ulazak u zemlju za čak 80 tisuća sezonskih radnika iz Rumunjske, Bugarske i Poljske. Svi oni stižu avionima na nekoliko posebno osposobljenih aerodroma , uključujući i berlinski, a prva tri zrakoplova sletjela su danas.

U prvoj turi u Njemačku stiže dvadesetak tisuća istočnoeuropskih sezonaca, a najveći bi dio trebao doći krajem travnja. Riječ je o najvećoj europskoj migraciji otkako je počeo lockdown. Njemačka poljoprivreda doživjela bi teške gubitke da Vlada Angele Merkel nije dopustila uvoz stranih radnika. S druge strane, Njemačka ima više od 116 tisuća zaraženih, uz više od 2300 mrtvih. Njemačka se, dakle, odlučila na rizik širenja zaraze, kako bi postigla odredjene ekonomske ciljeve.

Njemačka se tako uklopila u trend popuštanja protuepidemijskih mjera, koji iz dana u dan jača u Europskoj Uniji. Talijanska ministrica poljoprivrede Teresa Bellanova upravo radi na dovođenju sezonskih radnika iz istočne Europe, u Italiji u ovo doba godine radi oko 107 tisuća sezonaca samo iz Rumunjske. Francuska, kojoj u ovom trenutku nedostaje više d 200 tisuća berača, zamolila je, pak, sve svoje nezaposlene građane da volontiraju u berbi kako bi sačuvali buduću normalnu opskrbu zemlje hranom.

Nasuprot tome, brojni svjetski i domaći umsnstvenici upozoravaju da bi slabljenje protuepidrmijskih mjera moglo dovesti do ponovnog jačanja zaraze, s katastrofalnim zdravstvenim posljedicama. Zanimljivo je dodati da i Slovenija uvozi određeni broj rumunjskih sezonaca za berbu hmelja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.