Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina
aqua-panna-banner

Najbolji zagrebački restorani za 2019./2020. po žanrovima: 5 najboljih bistroa

brokenships-g

Bistroi su žanr koji je u Hrvatskoj eksplodirao 2009. i 2010, uslijed Velike krize. Pokojni chef Andrej Barbieri znao je govoriti da su bistroi spasili hrvatsku restoransku industriju. No, prije nekoliko godina, s porastom kupovne moći i s porastom ambicija mlađe generacije chefova i restoratera, bistroi su počeli nestajati.

U inventuri zagrebačke restoranske scene prije epidemije ipak smo uspjeli nabrojati nekoliko izvanrednih bistroa. Nadamo se da će svi preživjeti lockdown, poslije kojeg bi uostalom, zbog općeg pada kupovne moći, bistronomija ponovo morala procvjetati.

1. Mali bar, Vlaška

mali-bar-interijer

Mali bar Ane Ugarković, najpoznatije hrvatske TV kuharice svih vremena, spada među najbolje zagrebačke restorane uopće. Gospođa Ugarković mijenja jelovnike tjednim ritmom, katkad i brže, uz tek nekoliko jela koja su stalno na meniju, kao što su mini burgeri. Njena mikrosezonska jela poput kolača od trešanja, spadaju u ono najbolje što se uopće može pojesti u Zagrebu, a njeni zimski meniji, puni tamnozelenog lisnatog povrća i plavih riba, pokazuju da ni siječanj ni veljača ne moraju biti gastronomski dosadni. Uz malo uzbudljiviju vinsku kartu, Mali bar bio bi upravo briljantan.

2. Le Bistro, Esplanade, Mihanovićeva

le-bistro5

Le Bistro je već tridesetak godina skoro uzorna stilska vježba iz posluge, ambijenta i sofisticirane pripreme naizgled jednostavnih jela (s tim da je imao gastronomske padove između 2005. i 2008. te između 2013. i 2017). Danas je hrana u Le Bistrou elegantna i zamamna, bilo da je riječ o sezonskim delikatesama poput divljih šparoga, o rižotima ili o klasičnim favoritima kao što su tartar biftek i najbolji wienerschnitzel u Zagrebu.

3. Pod zidom, Pod zidom

pod-zidom-arancini

Vlasnik Borna Janeš i chef Jurica Jantolek u zadnje su dvije godine digli Pod zidom na razinu ozbiljnog gastronomskog bistroa, koji inovativno barata s masovno popularnim formatima poput lasagna s goveđim repom, arancina i tartar bifteka. Vinska lista bliža je fine diningu nego bistronomiji, pa nije čudo što je Pod zidom omiljeno odredište za tematske vinske večere.

4. Brokenships, Katarinin trg

brokenships-juha

Brokenships je godinu i pol dana uspješno plesao na vododjelnici izmedju lokalnog bistroa i fine dininga. Nažalost, mladi Matija Jagić, chef sa stavom, napustio je Brokenships početkom godine, tako da je teško predvidjeti što će biti s tim gastro bistroom, ako se ponovo otvori. Ovdje moramo uzeti u obzir da je Gornji grad, kao najstariji dio Zagreba, teško stradao u potresu.

5. Kod Vukušića, Slavonska avenija

vukusic-srdele

Bistro Kod Vukušića, u industrijskom dijelu grada, jedan je od najpopularnijih zagrebačkih restorana. Vukušić ujedinjuje menije iz zalogajnice za 35 kuna, sa sezonskim povrćem i s velikim škampima i divljim bijelim ribama. Ovako široki koncept, udružen s hrvatskom best of vinskom listom i tehnički korektnim kuhanjem, pokazao se senzacionalno uspješnim. Pred Vukušićem su se redovito stvarali redovi, premda restoran nije mali.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Najbolji zagrebački restorani za 2019./2020. po žanrovima: 5 najboljih bistroa

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min