Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠTO PITI U IZOLACIJI Lista finih alkohola za borbu protiv klaustrofobije i depresije

crno-vino

Došlo je proljeće. Sve se zazelenilo i procvalo. Poslije ovog kratkotrajnog zahlađenja, slijedi nam niz toplih i sunčanih dana, koji nas prirodno vuku van. A mi moramo ostati doma. Zaista moramo , to nije sporno. I morat ćemo još tjednima. Predugi boravak u zatvorenom prostoru izaziva nervozu, društveno napete siutuacije, klaustrofobiju i naznake depresije. 

Protiv svega toga možemo se boriti i dobrim alkoholom. Dakle, ne opijanjem lošim pićima, što će cijelu situaciju učiniti još mnogo gorom i nepodnošljivijom, nego opuštanjem uz dobra pića i to ona koja su masovno dostupna u supermarketina, trenutno jedinim mjestima za izlazak za većinu Hrvata i Europljana. Evo liste idealnih pića za ublažavanje boravka u samoizolaciji.

1. Pjenušci

tomac-amfora

Pjenušci opuštaju, stvaraju veselo raspoloženje, zapravo ih se ne može previše popiti jer bolji pjenušci imaju visoke kiseline, koje poslije par čaša počinju funkcionirati kao ograničavajući faktor. U samoposluživanjima možemo kupiti Tomčev Millenium, međimurski Sibon, Misale obitelji Peršurić i ponešto prosecca kojeg je, međutim, sve manje jer kamioni ne voze u Italiju po nove zalihe. Čitateljima koji imaju volje potražiti vinoteke koje još rade, svakako preporučujemo Kabolin Re Brut, pjenušce obitelji Korak, Meneghettijev Classic , kao i upmarket Tomčeve pjenušce Diplomat i Amforu, vjerojatno najbolja pjenušava vina koja se proizvode u Hrvatskoj. Kad je riječ o šampanjcima, izbor u supermarketima prilično je loš, osim u famoznom Konzumu u Radničkoj, gdje se za korektan novac prodaje čak i bazni Barons de Rotschild (dok su magnumi Dom Perignona nedavno bili na rasprodaji).

2. Svježa bijela vina

en-primeur-grasevine-2018-mihalj-grasevine

Svježa bijela vina gase žeđ, blago opuštaju, dobro idu uz širok raspon jela iz dostave i kućne kuhinje i masovno su dostupna, uz uglavnom vrlo korektne cijene. Za tridesetak kuna tako možete probati bilo koje vino iz bazične linije Iločkih podruma (preporučujemo graševinu i bijeli pinot) a za četrdesetak osnovnu Laguninu malvaziju, kao i beljsku Vrhunsku graševinu i Mihaljevu Graševinu, koje su u Sparu upravo na akcjji. Za nešto više novca možete kupiti vrlo dobre do izvrsne malvazije poput Coronicine, Matoševićeve ili Festigie. Među sauvignonima dostupnima u supermarketima svakako želimo istaknuti Bolfanov. Šteta je, međutim, što samoposluživanja drže vrlo malo boljih pošipa, i još manje škrleta.

3. Crna vina

terra-rossa

Ovdje trebamo biti oprezni. Crna vina uglavnom zahtijevaju hranu. Crna vina često stvaraju specifična raspoloženja. Neka od njih, zbog puno tanina, nisu odveć lako pitka, druga su prealkoholna, a ne želimo da stvari izmaknu kontroli. U svakom slučaju, okrenite se prema lakšim vinima poput Terra Rosse, frankovki ili manje alkoholnih merlota. Tu su naravno i globalni supermarket favoriti iz Čilea i Argentine, kao Casillero del Diablo (osobito cabernet sauvignon) i Kaiken (malbec i Twins). Među jačim vinima preporučili bismo Korlatov Syrah, koji je jako svjež i nema previše tanina. Nažalost, u našim supermarketima nema dobrih crnih pinota. A dobar crni pinot zbog svoje je elegancije, razigranosti i svježine idealan crnjak za proljetnu karantenu.

4. Pivo

Pivo je, naravno, neizbježno. Bolji supermarketi drže zaista dobra craft piva poput Zmajskog Pozoja i Fakina. San Servolo se također široko distribuira. Željeli upozoriti i na češki Pilsner Urquell, jedan od najboljih lagera na svijetu, koji je smiješno jeftin s obzirom na visoku i postojanu kvalitetu.

5. Jaka pića

jack-daniels

Whisky je ovdje prirodni prvi izbor, ne samo zato što je whisky naše najdraže žestoko piće, nego i zato što je jako versatilan: možete ga piti samog, s ledom, s colom, u koktelima… Jack Daniel’s, Chivas Regal i Johnnie Walker 12 sigurne su široko dostupne opcije. Single maltova je, nažalost, u supermarketima relativno malo, a izbor baš i nije inspirativan. Želite li u izolaciji naučiti ponešto o koktelima, trebat će vam ginovi. U Hrvatskoj se trenutno proizvodi više od 40 ginova, no većina njih ne prodaje se u supermarketima. Među pouzdanim stranim brandovima najrašireniji je Bombay Saphire. Uz gin, toplo bismo preporučili suhi vermut. Martini Dry, koji se sastoji od gina i sasvim malo vermuta , idealan je prvi korak u vašem praktičnom učenju o koktelima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.