Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Koji bi hrvatski restorani mogli preživjeti epidemiju?

restorani-pet-posto

Dakle, potpuno je jasno da se restorani neće otvoriti još barem njesec i pol dana. Jednako je jasno da dostava nije nikakvo stvsrno rješenje za opstanak hrvatske restoranske industrije. Uostalom, jučer je na Woltu bilo tek nešto više od trideset zagrebačkih restorana, što je smiješno malo; nije stoga neobično da je i Wolt po uzoru na Glovo u ponudu uvrstio dostavu robe iz trgovina.

E sada, budući da restorani ove godine neće imati nikakve prihode barem dva do dva i pol mjeseca , i da dostava nije rješenje za veliku većinu hrvatskih restorana, logično je postaviti pitanje koji će restorani preživjeti koronu. To bi mogle biti slijedeće grupee restorana.

1. Restorani velikih hotelskih tvrtki Hotelska je industrija u zadnjih pet godina poslovala s vrlo visokom maržom. Dovoljno je pogledati godišnje financijske izvještaje jednog Valamara, da bi se vidjelo koliko je hotelska industrija bila financijski uspješna. Velike hotelske tvrtke, ako epidemija ne potraje predugo, sigurno će imati snage da održe na životu i svoje bolje restorane. Pitanje je, međutim, hoće li i dalje investirati u one najbolje restorane, s najviše osoblja i najvišim food costom.

2. Restorani s finacijski čvrstim investitorima izvan ugostiteljskog biznisa: takvih je restorana vrlo malo, a njihov opstanak zavisi o dobroj volji investitora.

3. Restorani s vrlo malo zaposlenih i s malim troškovima: takvi restorani prirodno su otporniji na krize, jer sada ne moraju uzimati velike kredite da bi pokušali isplatiti plaće i platiti najamninu. Poslovni model s troje do šestero zaposlenih mogao bi se pokazati prilično otpornim na koronu, pod uvjetom da ima prepoznatljiv proizvod i lojalnu publiku

4.Restorani s čvrstim financijskim zalihama; Osobno znamo za najviše desetak restoratera u Hrvatskoj koji su svoj posao vodili po excel tablicama, a da istodobno nisu komptomitirali kvalitetu. Takvi restorani, koji su uspjeli akumulirati bar nešto novca, mogu izdržati još par mjeseci. No, velika većina hrvatskih restorana živjela je od danas do sutra, na što ih je među ostalim prisiljavao i donedavno visoki PDV. Zaista je teško reći mogu li oni preživjeti epidemiju (osobito ako nije riječ o dubrovačkim restoranima), Gotovo smo sigurni da se u lipnju mnogi nažalost neće otvoriti.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Koji bi hrvatski restorani mogli preživjeti epidemiju?

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min