Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IGRE MOĆI Campari je objavio da napušta Italiju, pa naglo odustao. Evo zašto

campari

Prije samo nekoliko tjedana Campari, simbol Italije i talijanskog stila koliko i Vespa, svoje je dioničare tražio  dopuštenje da napusti Italiju i premjesti u Nizozemsku. Kraj jedne ere, reklo bi se, jaka simbolika. No, iza svega je čini se ipak samo igra moći između dioničara i obitelji Garavoglia koja kontrolira Campari. 

Na skupštini dioničara koju je vodi Davide Campari objavljeno je da će se za 2019. isplatiti dividenta, ali da neizvjesna sanitarna i ekonomska situacija u ovo godini obilježenoj pandemijom korona virusa, može srušiti prognoze poslovanja najavljene u veljači. Iako su dobili dobrenje za preseljenje i plan otkupa 350 milijuna eura dionica, obitelj Garavoglia još je na skupštini ostavila mogućnost promjene odluke. 

Kako nas je Campari nagovorio da zavolimo Aperol Spritz

Do kraja 2019. Campari se sa 704.4 milijuna eura likvidnosti i 500 milijuna neiskorištenih kreditnih linija, mogao nositi s bilo kakvim financijskim problemima. Prije samo mjesec dana kupili su svog francuskog distributera, tvrtku Baron Philippe de Rothschild France Distribution. Preseljenje u Nizozemsku trebao je biti manevar da se zaštiti sadašnja vlasnička struktura i ojača pozicija obitelji Garavoglia. Nizozemska ima jedne od najstrožih korporativnih zakona u Europi. Nije samo liberalna porezna politika razlog zašto Shell i Unilever sjedišta imaju upravo tamo. Nizozemski zakoni štite ih od potencijalnih preuzimanja, koja su tamo praktički nemoguća ako tvrtka koja je na meti ne pristane. Obitelj Garavoglia sa sjedištem u Nizozemskoj dobila bi puno veće pravo glasa u odnosu na druge dioničare za vrlo povoljnu cijenu, točnije to ih ne bi ništa koštalo. 

Otkad je izbila epidemija korone, cijena Camparijeve dionice koja se kretala oko 9 eura počela je strmoglavo padati, u petak je bila na 6,35 eura, a Garavoglie su dioničarima u ponudili 8,376 eura. Sada su objavili da neće seliti sjedište iz Milana ako im skupština odobri otkup više od tri milijuna dionica za ukupno 25 milijuna eura. Obitelj Garavoglia u ovom trenutku nudi 20 posto premije na tržišnu cijenu, što bi velik broj dioničara opterećenih mračnim prognozama zbog epidemije moglo motivirati da prodaju dionice i zbrišu. Uspije li im ovaj potez, vlasnici Camparija bit će jedni od rijetkih u Italiji koji su uspjeli profitirati od epidemije korona virusa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.