Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vrgorčani upozoravaju da je epidemija ugrozila berbu jagoda. Cijela EU ostala je bez berača voća i povrća

jagode

Društvene mreže ovih dana obilaze snimke nepreglednih polja zgnječenog cvijeća na terminalima u Nizozemskoj. Nitko sada ne kupuje cvijeće. Cvijeće je zabranjeno zbog pandemije korona virusa. Milijuni eura tulipana, ruža i zumbula buldožerima se guraju na hrpe i odvoze na uništenje.

Ne organiziraju li se europske zemlje u što kraćem roku, taj bi depresivni filmić mogao biti tek početak sličnih prizora. Iz udruge Vrgoračke jagode u subotu su upozorili da je sezona jagoda ugrožena jer ih naprosto nema tko pobrati. Kako prenosi Index.hr, u Vrgorcu, kraju poznatom po uzgoju jagoda, berba bi trebala početi sredinom travnja. Ali za branje im treba 200 sezonskih radnika.

“Jagoda je radno intenzivna poljoprivredna kultura koja zahtijeva veliki broj berača odjednom, a s obzirom na situaciju oko virusa, više se ne mogu osloniti ni na radnu snagu iz susjedne BiH jer je državna granica zatvorena,” upozorava predsjednik udruge Slobodan Dropulić.

Vrgorčani ipak pripremaju berbu na 80-tak OPG-ova koji žive od jagoda, i očekuju urod od 500 tona. Pozivaju sve nezaposlene iz Dalmacije da se jave u berbu, od Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu tražili su mjere sigurnosti za berbu. Cijela Europsk aunija suočena je s blokadom bez presedana koju je izazvalo širenje pandemije korona virusa. Što znači da nitko nema radnika za špicu sezone poljoprivrednih radova i žetve, kao ni za berbe voća i povrća. Većih poremećaja u nabavnim lancima još nema. Ali kad se manjku radika za berbe pribroje ograničenja u transportu i distribuciji, i usko grlo koje se stvorilo jer praktički samo supermarketi mogu prodavati ozbiljnije količine hrane u ovom trenutku, organizacija nacionalnih poljoprivreda postaje sve veća tema, a ozbiljne Vlade pokušavaju donijeti mjere da spriječe veće nestašice.

Europska unija pati od starenja stanovništva, posebno na selu. Gotovo 60 posto vlasnika OPG-ova u EU je starije od 65 godina. Hrvatska se uklapa u tu stastistiku. Slobodnu radnu snagu nije lako motivirati na sezonski rad u poljima, posebno ne sada kada je razdoblje ekonomskog rasta naglo prekinuto krizom bez presedana i mnogima još nije jasno kolika bi recesija mogla zahvatiti ekonomiju.

Neke članice EU već masovno zovu nezaposlene koji su zdravi, da volontiraju u poljima kako bi se očuvala normalna noopsrkba hranom. Austriji trenutno nedostaje 5000 radnika samo za žetvu, a za berbe voća i povrća još i više, dok tamošnja industrija mesa traži 9000 radnika.  U Francuskoj i Njemačkoj, prema podacima Euractiva, nedostaje gotovo 500 tisuća sezonaca, oko 286 tisuća u Njemčakoj i u posebno je rizičnoj situaciji jer se tradicionalno oslanja na strane sezonce, dok Francuska treba i više od 200 tisuća berača.

Francuska vlada nezaposlene i umirovljenike je pozvala da se prijave za berbe i obećala da će im platiti rad. U Italiji je stanje najgore, jer Talijani prema podacima tamošnjeg najvećeg poljpoprivrednog lobija Coldiretti, angažiraju 370 tisuća berača svake godine, kojih ne da trenutno nema nego je pitanje i kako će završiti urod, jer u Italiji brinu kako da zaustave pomor stanovništva masovno zaraženog korona virusom. Gotovo identično stanje je u Španjolskoj.

Ozbiljne Vlade u prvim su hitnim mjerama pomoći gospodarstvu ulile stotine milijune eura u poljoprivredu, sad ih čega doslovno fizička bitka za proizvodnju hrane.  Manjak radne snage prvo će se vidjeti na jagodama, trešnjama i kultiviranim šparogama koje stižu najranije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.