Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrvatski pržioničari dostavljaju genijalne kave. Mali vodič za kupovinu, pripremu i uživanje

specialty-kava-dostava

Jedna od stvari koje nam u karanteni najviše nedostaju su kave. Kave s prijateljima. Kave na sunčanim terasama koje bi se ovih dana punile. Kave u našim omiljenim kafićima gdje se osjećamo kao doma. Kave u trku, koje daju snagu za obavljanje još par stvari u hektičnom danu. Noćne kave, s kojima sjedimo za laptopima, kave iz termosica na planinarenju, kave s kuhala na plaži. Taj toliko važni socijalni aspekt kave trenutno nam nije dostupan.

Stvari se mijenjaju. Ljudi u našem kvartu stoje u redovima ispred Tiska da bi im prodavačica novina skuhala kavu za van (posebna je stvar kad vam netko drugi skuha kavu), pa u parovima ili sami šetaju doma pijuckajući kave ispod pomaknutih maski, jer im to vraća osjećaj normalnosti. Kava je prevažna za suvremeni život. I jedna od stvari najčvršće vezana za navike. Natjerati nekoga da promijeni način na koji pije kavu gotovo je nemoguće. Zato je ovo idealno vrijeme da istražite što sve kava može biti, bilo da je kuhate sami sebi ili je dijelite s ukućanima.

Zagreb je svojevrsni fenomen na svjetskoj sceni vrhunskih kava. Pioniri poput Nika Orošija iz Elisscafea, ekipe iz Cogito Coffee ili Lively Roastersa, u Hrvatsku su donijeli novu kulturu; vrhunske kave s malih plantaža i najboljih položaja na svijetu, pažljivo birane, pržene i pripremljene, Fair Trade i Direct Trade, nove načine prodaje i posluživanja kave i novu razinu profesionalnih vještina za bariste. Dok su im barovi zatvoreni, oni i dalje rade, i dostavljaju svježe pržene kave.

Eliscaffe

eliscaffe-kava

Nik Oroši je rodonačelnik novog vala kave u Hrvatskoj. Njegov Eliscafe, ugodni kafić u Ilici koji bi vam lako promaknuo kad prolazite ulicom da ispred kao obično ne stoji neko veselo društvo, na svjetskim je listama najboljih mjesta na svijetu za popiti kavu. Što se vidi i u ovoj krizi. Oroši kaže da je jako zadovoljan prometom u dostavi, a Eliscafe je opet na vrhu trenda. Oroši ga je preuredio za doba korone, i čim zabrane malo popuste moći će sigurno posluživati kavu za van, s beskontaktnim plaćanjem. Jedva čekamo. Eliscaffe radi s “kavama u sezoni”, iznad 86 cupping score bodova i prži svaki tjedan. Kave nikad nisu starije od 10 dana nakon dana prženja. Trenutno dostavljaju Colombia La Linda i Ethiopia Yirgacheffe kave, dostava je iz Zagreba proširena na cijelu Hrvatsku.

Narudžbe dostave: Na Eliscaffe Facebook stranici ili na info@eliscaffe.com

Ponudu Eliscaffea pratite na Facebooku

Lively Roasters

lively-roasters

Lively Roasters specijalty kave su dovele u široku distribuciju, prolagođavajući prženja i blendove potrebama različite publike kafića i stvarajući bazu za kasnije širenje trenda. Lively Roasters su pokrenuli i humanitarnu kampanju, sugrađanima koji si ne mogu priuštiti kavu dostavljaju 250 grama besplatne mljevene kave ili u zrnu, po želji. Znate li nekoga, javite im. Trenutno dostavljaju Costa Rica Dota i Peru Juan Marco el Palto. Dostavljaju u cijeloj Hrvatskoj.

Narudžbe na: Lively Roasters web shopu, na 091 621 6589 ili putem maila marko.brajkovic@livelyroasters.co.

Ponudu Lively Roastersa pratite na Facebooku i Instagramu

Cogito Coffee

cogito

Cogito Coffee je jedinstvena pojava na hrvatskoj sceni specijalty kava. Fokusirani su na uvođenje različitih, vrlo specifičnih vrsta i ekspresija kave, imaju lanac popularnih barova i jedini su proširili biznis izvan Hrvatske. Želite li vidjeti u čemu je Cogito Coffee najjači, naručite neku od njihovih single origin kava. Trenutno dostavljaju Los Pirineos / Tepeca volcano / Usulután/ Lenca, Chelelektu #1 / Kochere / Yirgacheffe, Honduras / Los Pinos by Joaquina Montoya, Don Eli / La Pastora / Tarrazú i COMSA Cooperative / Marcala / La Paz. Želite li blendove, dostavljaju Teslu i Blackout. Dostavljaju i svoj cold brew. Dostavljaju u cijeloj Hrvatskoj.

Narudžbe: Cogito Coffee web shop,

Ponudu Cogito Coffee pratite na Facebooku

Quahwa

quahwa

Quahwin bar u Teslinoj jedno je od rijetkih, danas vjerojatno i jedino mjesto u Zagrebu gdje kuhaju pravu tursku kavu, na tradicionalni način. Ali u Quahwu se ide i zbog njihovih single origin kava koje, kao i Eliscaffe, prže na licu mjesta i serviraju u savršenom stanju. Sad kad ne možemo sjediti za nekim od visokih stolova u Quahwi i s jedne strane gledati bariste kako kruže ibricima po toplom pijesku a s druge pržioničare kako bdiju nad strojevima i laptopima prateći što se događa u pećima, možemo bar naručivati njihove kave.

Narudžbe: qhw@quahwa.net i na WhatsAppu na 095 456 9000

Quahwinu ponudu pratite na Facebooku i Instagramu

MALI VODIČ ZA PRIPREMU DOBRE KAVE

Za kuhanje kave možete koristiti nekoliko principa poput pritiska, namakanja, filtriranja, kuhanja i niz tehnika. Svaka tehnika zahtijeva svoju opremu, sve se može kupiti online. Postoji na desetke raznih škola i načina kuhanja kave i još više komada opreme, ali ovdje smo se ograničil na nekoliko najpopularnijih

Espresso aparat

Ako niste fanatik, doma vjerojatno imate neki manji plastični uređaj na kojemu ne možete podešavati parametre i tu se ništa ne može. Ako i odlučite investirati u pristojni espresso aparat ući ćete na područje visoke znanosti. Postoje automatske i poluautomatske, komercijalne, male i velike, prijenosne, s ručicama i bez. Ovdje ga navodimo jer je jedan od najboljih načina pripreme vrhunske kave. Za ostalo, i za eventualni izbor aparata, konzultirajte neki od specijaliziranih sajtova koji imaju kompetentne vodiče za kupovinu. Za espresso aparat trebate precizno i konzistentno mljevenu kavu, u pravilu finije mljevenu. Ako je ne znate samljeti sami, u dostavi potražite već mljevenu. 

Moka

Najbliže što bez espresso aparata možete doći do onog divnog šuta toplog kofeina koji budi duh, je moka. Čarolija ovog ingenoznog talijanskog izuma je u tri komore, donjoj u koju ide voda, srednjoj u koju ide kava i gornjom koja prihvaća gotovu kavu na stabilnoj temperaturi. Vruća voda prolazi kroz kavu u srednjoj posudi kad je voda proključa i para je pogura gore. Nećete dobiti baš espresso, ali dobit ćete dosta moćnu jutarnju kavu. Mokka traži malo grublje mljevenu kavu nego espresso aparat.  

Aeropress

Aeropress je postao simbol novog vala specialty kava. Što nije neobično, jer njegov dizajn koji više podsjeća na laboratorijsku opremu nego na kuhinjsko posuđe, sugerira upravo taj studiozni, istraživački pristup kavi koji pokreće tu sjajnu scenu. Mnogi kažu da im je aeropress dao najbolje kave koje su ikad kušali. Traži pravu temperaturu vode, pravi pitisak i daje različit rezultat ovisno o tome je li kava finije ili grublje mljevena. Najbolje je eskperimentirati i kad nađete svoju mjeru, držati se jednostavnosti.  

French press

Veći dio povijesti kava se priprema namakanjem. Mljevena kava umiješa se u vruću vodu i ostavi da otpusti okuse i arome. Za kulture poput naše gdje se kući tradicionalno kuha turska kava, simbol tehnike namakanja (i kuhanja) je džezva. U ostatku zapadnog svijeta, to je French press. Krajnje jednostavna za korištenje, jeftina i sposobna dati jako fine kave. Malo je sporija od nekih drugih metoda. Traži krupno mljevenu kavu, presitno mljevena začepit će filter i napraviti gorku grozotu.  

SoftBrew

Ova tehnika nije dio nijedne tradicije, pojavila se prije desetak godina, a popularna je postala zbog jednostavnosti. Posuda je slična čajniku, s filterom u sredini u koji se stavi kava, prelije se vrućom vodom i malo se pričeka. Zbog posebnog filtera u SoftBrew se može kuhati bilo kako mljevena kava. 

Chemex

Chemex je zvijezda filtrirane kave. Izgleda prekrasno, kao neka vaza, lijepo leži u ruci dok si točite kavu, tješi jer stvara osjećaj obilja dok pijuckate kavu, gledate u njega i razmišljate kakav će okus imati iduće točenje. Chemex je idealan želite li nešto suptilno, kavi gotovo da daje karakter čaja. Budući da se koristi s većom količinom vode, idealan je i za druženja uz kavu kad jednom opet to bude dozvoljeno. Najbolji je sa srednje do grublje mljevenom kavom. Teoretski, u njega možete ubaciti filter, ubaciti kavu i vratiti se kad je gotovo. Ali filtriranje se ne zove uzalud tehnika, postoje pravila kako to raditi. Proučite ih. 

Hario V60

Još jedan specijalistički dizajn koji uživanje u kavi diže na novu razinu. Među ostalim i zato što ga možete svugdje nositi sa sobom. Njegov je adut posebni konusni sistem za filtriranje, s većom rupom na dnu i spiralnim rebrima sa strane. 

Cold Brew

Ništa ne priziva ljetno jutro kao cold brew. Kombinacija namakanja kave u hladnoj vodi i filtriranja daje moćne ali osvježavajuće kave u kojima raspoznajete na desetke okusa i možete ih piti s puno leda, pa čak i s mineralnom vodom kako to stoljećima pametno čine u Istanbulu. Princip je da u gornju posudu stavite kavu i hladnu vodu, na dnu posude filter, i sve stavite u posudu u koju će kapati cold brew kava. Preko interneta se može kupiti puno sistema za cold brew, a možete to napraviti i sami s običnom teglom u kojoj preko noći u vodi ostavite kavu i ujutro je procijedite. Ili okrenete teglu naopako nad drugom i između njih stavite gazu. Cold brew traži krupno mljevenu kavu.

Turska kava

Problem s turskom kavom, kao i sa svime što se masovno koristi, jest što svatko misli da je zna kuhati i da je njegova tehnika najbolja. Napitak koji je preživio od Otomanskog carstva ipak treba poštovati i naučiti kako se priprema. Ključ je umjerena i stabilna temperatura vode, koja se mora održavati kako kava ne bi postala gorka.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.